Crisis in Indonesië beperkt groei van nettowinst Numico

ZOETERMEER, 14 AUG. De financiële crisis in Indonesië heeft de winstgroei van Numico (voorheen Nutricia) het afgelopen halfjaar beperkt tot 17 procent. Numico, producent van speciaalvoeding voor onder meer baby's en zieken, kocht begin dit jaar voor ruim 100 miljoen gulden de meerderheid in het beursgenoteerde Sari Husada, de belangrijkste fabriek voor babyvoeding in Indonesië.

Daardoor steeg Numico's marktaandeel in zuigelingenvoeding in dat land tot ongeveer 60 procent. Door de verminderde koopkracht van de bevolking en de waardevermindering van de roepia behaalde het bedrijf in Indonesië dit halfjaar een bedrijfsresultaat van 7,4 miljoen gulden. In dezelfde periode vorig jaar was dat (pro forma) nog meer dan 28 miljoen gulden.

Bestuursvoorzitter J.C.T. van der Wielen zei gisteren in een toelichting op de cijfers dat de problemen in Indonesië nauwelijks invloed hebben op het resultaat van de hele onderneming. Niet meer dan 5 procent van de omzet van Numico komt uit de regio Azië-Pacific en 2 procent van de omzet uit Indonesië. Bovendien zullen de rentelasten van de overname, nu deels gefinancierd in kortlopende roepia-leningen tegen 80 procent rente, verminderen na een emissie van Sari Husada-aandelen op de beurs in Jakarta. Met het toegevoegde eigen vermogen kunnen die leningen worden afgelost.

De winstgroei van 17 procent tot 156 miljoen gulden was in lijn met de verwachtingen van financiële analisten. Numico's omzet nam met 15 procent toe tot 1,734 miljard gulden. Tweederde van die groei was te danken aan acquisities, terwijl valuta-effecten een negatief effect hadden van ongeveer een half procent. De winst per aandeel steeg 15 procent tot 1,23 gulden. In reactie op de jongste Numico-cijfers opende het fonds vanochtend in Amsterdam 90 cent hoger op 61,80 gulden.

Numico heeft drie kernactiviteiten: babyvoeding, klinische voeding en neutriceuticals, zoals vitaminepreparaten. De vierde divisie, 'zuivel en dranken', produceert onder meer Chocomel en Extran-sportdrank. De autonome groei van deze activiteiten ligt tussen de 5 en 10 procent.

Om het gewenste groeipercentage van 15 te overtreffen is Numico afhankelijk van acquisities. Een groot succes bleek de overname van het Duitse Milupa (babyvoeding) die grotendeels verantwoordelijk was voor de winstsprongen in de laatste twee jaren. De tegenvaller in Indonesië werd dit halfjaar ook gecompenseerd door meevallers van de andere recente acquisitie, het Zweedse Vitamex (neutriceuticals), waarin november vorig jaar een belang van 80 procent werd verworven. De jaarlijkse kasstroom van 250 miljoen gulden is geheel beschikbaar voor overnames. Daarnaast is Numico bereid zonodig de zuiveldivisie (omzet dit jaar 700 miljoen gulden) te verkopen. Liever nog wacht Van der Wielen op een aantrekkelijke ruil. Als de kruitdampen van het fusie- en overname- en verkoopgeweld van Numico's grote concurrenten is opgetrokken, verwacht hij dat de giganten hun portfolio wel willen herschikken.