'Clinton overweegt seks te erkennen'

WASHINGTON, 14 AUG. President Clinton bespreekt met zijn naaste adviseurs de mogelijkheid om maandag, als hij door onafhankelijke aanklager Kenneth Starr verhoord wordt, te erkennen dat hij seksuele contacten had met Monica Lewinsky. Dat meldt The New York Times vandaag op basis van gesprekken met hoge medewerkers van de president, die niet met name genoemd worden.

De krant onderstreept dat Clinton nog niet besloten heeft of hij deze strategie inderdaad zal volgen, danwel zal vasthouden aan zijn eerdere ontkenning.

In januari heeft Clinton tegenover de advocaten van Paula Jones, de vrouw die de president ervan beschuldigt zich seksueel aan haar te hebben opgedrongen, onder ede ontkend dat hij een verhouding met Monica Lewinsky had. Aanvankelijk ontkende ook de voormalige stagiaire dat, maar inmiddels is zij daar op teruggekomen tegenover Starr en de grand jury, de geheime kamer van onderzoek in de zaak. Mogelijk heeft Starr de afgelopen zeven maanden ook andere getuigenverklaringen en bewijzen verzameld die Clintons ontkenning tegenspreken. Starr onderzoekt of Clinton meineed heeft gepleegd, anderen daartoe heeft aangezet, en ook of hij het gerechtelijk onderzoek heeft gedwarsboomd.

Het plan dat Clinton nu overweegt zou hem in staat stellen te erkennen dat van een bepaald soort seksuele contacten sprake was, zonder daarmee zijn eerdere verklaring tegen te spreken. Toen Clinton in januari getuigde dat hij geen “seksuele relaties” met Lewinsky had, volgde hij een definitie van seks die was goedgekeurd door de rechter in de zaak-Jones. Onder meer orale seks zou, volgens een interpretatie van Clinton adviseurs, niet onder die definitie vallen.

Een beroep op deze beperkte omschrijving van seks kan Clinton een juridische uitweg bieden en de schande van meineed besparen. Maar wat de politieke gevolgen zullen zijn van een erkenning dat er tòch van een of andere vorm van seks sprake was, is hoogst onzeker. Met grote stelligheid immers heeft Clinton ook het Amerikaanse volk voorgehouden dat hij en Lewinsky geen “seksuele relaties” hadden. Medewerkers van Clinton verzekerden de pers in januari dat de president geen woordspelletje speelde. “Seks is seks”, zei woordvoerder Ann Lewis toen.

Het verhoor maandag heeft plaats voor de grand jury, ook al zijn de juryleden niet in het Witte Huis aanwezig maar volgen ze het via een directe televisieverbinding in een gerechtsgebouw in Washington. Zittingen van een grand jury zijn in beginsel geheim, maar in deze zaak is herhaaldelijk uitgelekt wat getuigen tegenover de grand jury verklaard hebben. De dag nadat Monica Lewinsky had erkend dat ze een seksuele verhouding met de president heeft gehad, dat ze samen manieren besproken hadden om dat stil te houden, maar dat Clinton haar niet gevraagd had te liegen, stond dat in alle kranten.

Het Witte Huis is daarom erg bezorgd dat ook de getuigenis van Clinton zal uitlekken. Bovenal wil Clinton voorkomen dat iemand het televisiesignaal opvangt en de beelden van zijn verhoor op enig moment in de openbaarheid brengt. Dat een schriftelijke weergave van zijn woorden vroeger of later naar buiten komt, betwijfelt niemand in Washington.

Om die reden zijn Clintons adviseurs het er over eens, volgens The New York Times, dat de president er goed aan zou doen om het Amerikaanse volk meteen na zijn getuigenis uitleg te geven zijn opstelling in de kwestie, mogelijk in een korte televisierede. Veel politici dringen aan op zo'n verklaring, in de hoop dat de hele zaak daarna dan snel kan worden afgedaan. Maar als Starr bewijzen heeft dat Clinton de rechtsgang heeft tegengewerkt, dan zal hij daarover naar verwachting rapport uitbrengen aan het Congres. En het Congres zal zo'n klacht, of het dat nu wil of niet, serieuzer moeten nemen, dan een klacht van meineed over een buitenechtelijke affaire in een civiele zaak.

De woorden die Clinton op 17 januari onder ede sprak toen de advocaten van Paula Jones hem in detail ondervroegen over zijn betrekkingen met Lewinsky, worden nu op een goudschaaltje gewogen, zowel door Starr als door Clinton en zijn advocaten. Uit de berichtgeving in de Amerikaanse pers blijkt hoe specifiek het staatshoofd destijds over deze intieme zaken aan de tand werd gevoeld. Aanvankelijk stelden de advocaten van Jones een defintie van “seksuele relaties” voor die een brede verscheidenheid van intieme contacten dekte. De definitie van “seksuele relaties met iemand hebben” viel uiteen in drie categorieën:

“1: contact met de geslachtsdelen, anus, kruis, borst, binnenkant dij of billen van enig persoon met de bedoeling het seksuele verlangen van enig persoon te stimuleren of bevredigen; 2: contact tussen enig deel van het lichaam van de persoon of een object, en de geslachtsdelen of anus van een ander persoon; of 3: contact tussen de geslachtsdelen of anus van de persoon en enig deel van het lichaam van een ander persoon. Contact betekent opzettelijk aanraken, direct of via kleding.”

Toen Clintons advocaat Robert Bennett protesteerde dat met een dergelijke brede omschrijving zelfs het schudden van iemands hand een seksuele relatie is, stemde rechter Susan Webber Wright ermee in de definitie te beperken tot punt 1.