Beurs bereikt rustiger vaarwater

AMSTERDAM, 14 AUG. Een week van heftige koersschommelingen op het Damrak leek vanochtend rustig te worden afgeloten. De toonaangevende AEX-index stond vroeg in de middag op 1157,48 punten, 11,93 punten hoger dan het slot van gisteren. De hele ochtend schommelde de beursbarometer op dat niveau.

Onder hoofdfondsen was KPN de sterkste stijger. De koers klom na het bericht dat het telecomconcern zijn aandeel in het Roemeense Pannon GSM Tavkozlezi (aanbieder van mobiele telefonie) heeft vergroot van 23 naar ruim 39 procent. Het aandeel werd na deze melding 3,30 gulden (4 procent) meer waard en kwam uit op een koers van 86,10 gulden.

Aegon herstelde zich rondom het middaguur licht van de val die het verzekeringsfonds gisteren maakte na publicatie van de halfjaarcijfers. Het aandeel noteerde nu twee dubbeltjes hoger op 177,80 gulden.

“De teleurstelling op de beurs zegt meer over de analisten dan over Aegon”, zei een beursmakelaar. “Aegon heeft goed gepresteerd, maar de taxaties van de analisten waren gewoon te hoog. Die mogen zich dat wel eens aantrekken.”

Een andere opvallende verliezer was KLM. Krantenberichten over een dreigende pilotenstaking joegen de beleggers flink schrik aan. Met een verlies van 2,70 op 77 gulden was KLM de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Numico trok de aandacht van beleggers na de goede resultaten die gisteren bekend werden gemaakt. Het aandeel steeg met 1,10 naar 62 gulden.

Ook Heineken presteerde goed op de beurs. Zonder duidelijke aanleiding steeg de koers van de brouwerij met 3,40 naar 89,70 gulden. Verder was Philips in trek. Het aandeel van het electronicaconcern kwam terecht op 158,40, een stijging van drie gulden.

Na eerder deze week even onder de grens van 90 gulden te zijn gezakt, trok de koers van Koninklijke Olie vanochtend iets aan. De winst bedroeg drie dubbeltjes op 91,50 gulden.

De dollar steeg vanochtend naar 2,0172 gulden. Gisteren sloot de handel op 2,0130 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York moest gisteren opnieuw een duidelijk verlies incasseren. Beleggers bleken vooral bevreesd voor een devaluatie van de Russische roebel die een kettingreactie in Azië zou kunnen veroorzaken. De Dow Jones-index verloor 93,46 punten op 8459,50.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag opnieuw scherp gedaald na het minimale herstel van gisteren. De Nikkei-index sloot 258,09 punten lager op 15.123,93. Dat betekende een verlies van 1,7 procent.

De daling op de belangrijkste effectenbeurs in het Verre Oosten kwam nadat het Internationaal Monetair Fonds de regeringsmaatregelen om de Japanse economie uit de recessie te trekken als onvoldoende van de hand had gewezen. Ook de nog altijd zwakke positie van de yen speelde weer mee, al wist de Japanse munteenheid deze keer licht op te krabbelen. De koers lag vanmorgen op 144,78 yen voor een dollar, tegen een slot van 145,25 yen gisteren.

De Hangseng-index van de beurs in Hongkong sloot vandaag met een winst van 8,47 procent.