Bankpresident waarschuwt; IMF uit harde kritiek op beleid Japan

WASHINGTON, 14 AUG. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren harde kritiek geuit op de economische hervormingsplannen van Japan. Tegelijkertijd waarschuwde de gouverneur van de Japanse centrale bank dat bankfaillissementen moeten worden voorkomen.

In het gisteren gepubliceerde jaarrapport over Japan maant het IMF Tokio tot “snelle en beslissende maatregelen” om de verslechtering van de economie tegen te gaan. IMF-topman Michel Camdessus waarschuwde gisteren vanuit Spanje dat Japan, met het oog op de huidige situatie van de wereldeconomie, snel zijn hervormingen ter versterking van de financiële sector moet doorvoeren.

Het IMF waarschuwt Tokio dat een mislukking van de hoognodige aanpassingen kan uitmonden in een verdere daling van de yen. De daling van de yen zorgde de afgelopen week voor grote onrust op de financiële markten. Maatregelen zijn volgens het IMF niet alleen nodig voor Japan zelf. In het rapport wordt gesproken van het “cruciale belang” van Japan voor de rest van Azië en de wereldeconomie. Het IMF gaat ervan uit dat de Japanse economie dit jaar met 1,7 procent zal krimpen, terwijl eerder nog nulgroei was verwacht. Topman Camdessus zei gisteren een groei van de wereldeconomie met drie procent te verwachten tegen eerder nog vier procent.

Het IMF vindt dat de door Tokio voorgenomen verlaging van de inkomsten- en vennootschapsbelasting niet ver genoeg gaan. “Een vermindering van de belasting op consumptie, die weer ongedaan kan worden gemaakt bij een economische opleving, is het overwegen waard”, zo staat in het rapport. Het IMF wijst er in dit verband op dat de risico's van een verergering van de recessie groter zijn dan de kosten van een tijdelijk oplopen van het begrotingstekort. Volgens het IMF moet Tokio breken met het beleid uit het verleden en radiciaal optreden om het tij te keren. Speerpunt moet een sanering van de banksector vormen, die sinds de 'luchtbel-economie' van eind jaren tachtig onder 'slechte leningen' gebukt gaat.

Gouverneur Masaru Hayami van de Japanse centrale bank zei gisteren tijdens een persconferentie dat “een plotseling faillissement” van een van negentien topbanken “ten koste van alles” moet worden voorkomen “in het bijzonder van banken met overzeese belangen”. Zo'n faillissement kan volgens hem “onverwachte” olievlekwerking hebben. Hij noemde fusie een optie voor zwakke banken. De bankgouverneur gaf in dit verband steun aan het aangekondigde fusieplan van de noodlijdende Long Term Credit Bank (LTCB) en Sumitomo Trust Bank, waarover de speciale Japanse finaniciële toezichthouder zich nog buigt. Het koers van het aandeel van de LTCB staat al geruime tijd ver onder de 100 yen, dat in Japan algemeen wordt gezien als een waarschuwing dat een onderneming aan de rand van faillissent staat.

De Nikkei-index van de Tokiose beurs sloot vandaag onder invloed van de harde IMF-kritiek 1,7 procent lager op 15.123,93. De koers van de yen was daarentegen met 144,88 voor een dollar vandaag wat beter na een slot van 146,56 gisteren. Vandaag werd in Tokio bekend dat het aantal bedrijfsfaillissementen in Japan in juli met 35 procent steeg ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar tot 1710, het op één na grootste aantal één maand sinds de Tweede Wereldoorlog. (Reuters, AP, AFP)