Ajax opent aanval op Barcelona in affaire-De Boer

AMSTERDAM, 14 AUG. Ajax heeft FC Barcelona bij de wereldvoetbalbond FIFA per brief aangeklaagd. De club van trainer Louis van Gaal handelde volgens Ajax in strijd met de internationale reglementen door met de broers Frank en Ronald de Boer te praten over een nieuw contract zonder dat toestemming was verleend door de werkgever. Tijdens de arbitragezaak in Zeist bleek dat Barcelona bereid was beide spelers netto vijf keer zoveel te betalen dan ze nu verdienen bij Ajax. De Spaanse kampioen zou een afkoopsom van 44 miljoen gulden over hebben voor beide voetballers.

Ajax spreekt zich nog niet uit over de rol van Van Gaal in deze zaak. De trainer beloofde bij zijn vertrek geen spelers voor FC Barcelona te zullen losweken bij z'n oude werkgever. Bovendien verklaarde hij eind vorig seizoen dat de broers De Boer “eerst maar eens hun contract tot 2004 moeten uitdienen”. Ajax-penningmeester Van Os: “Ik wil over hem nu nog niets kwijt. Later misschien wel.”

Ondertussen werkt de tijd ogenschijnlijk niet in het voordeel van Ronald en Frank de Boer. Morgen sluit de termijn waarbinnen het voor clubs nog mogelijk is bij de UEFA spelers aan te melden. Spelers die na 15 augustus van club veranderen mogen pas vanaf 1 januari 1999 voor hun nieuwe werkgever worden ingezet in Europa-Cupwedstrijden. Hetgeen zou betekenen dat de broers bij hun toekomstige club op zijn vroegst in maart, wanneer de kwartfinales worden afgewerkt, kunnen uitkomen in een van de Europese voetbaltoernooien.

Dit feit heeft geen enkele wijziging aangebracht in het standpunt van de broers De Boer. De eeneiige tweeling is nog steeds vastbesloten Ajax te verlaten en gaat er vanuit dat er buiten Barcelona voldoende clubs zijn die hen ook in de nieuwe situatie onder contract willen nemen. De arbitragezaak heeft hun antipathie tegen het bestuur van Ajax alleen maar vergroot.

Vandaag hopen zij van Ajax te vernemen of de club bereid is een onafhankelijke bemiddelaar toe te staan. Het bestuur van de landskampioen wilde daar gisteren nog niets over kwijt. De broers De Boer verlangen dat er een voormalige hotshot uit de politiek als bemiddelaar wordt aangesteld. Of een crisismanager uit het bedrijfsleven die een onbekende is in de voetbalwereld. Sinds het mislukte overleg van vorige week maandag hebben de broers De Boer, noch hun adviseurs, niets meer van Ajax vernomen. Beiden proberen zelf hun conditie op peil te houden. Daarbij heeft Ronald een liesblessure opgelopen en Frank een kwetsuur aan de enkel. Overigens verblijft hun zaakwaarnemer Rob Jansen in het buitenland voor vakantie.

De patstelling zou in deze situatie pas doorbroken kunnen worden als Ajax naar de arbitragecommissie stapt wegens wanprestatie of werkweigering. De broers De Boer gaan er vanuit dat het college van de KNVB in tweede of derde instantie wél tot ontbinding van het contract zal besluiten gezien de verstoorde arbeidsrelatie.

Namens Ajax heeft bestuurslid Van Os in het overleg met de broers en hun raadgevers geen duimbreed toegegeven. Ajax vreest voor een leegloop, zoals bij PSV, als het toestaat dat de tweeling vertrekt. Van Os: “Iedere club moet bij het voeren van beleid kijken naar zijn eigen ideeën en belangen. Als PSV denkt dat het met de verkoop van al zijn topspelers en het aantrekken van twintig nieuwe krachten nog steeds de Europa Cup kan winnen, dan moet die club dat doen. Wij stellen ons op een ander standpunt.”

Ajax meent dat het zijn nek heeft uitgestoken voor het betaald voetbal in Nederland door geen schikking te treffen met de broers De Boer. Hoewel de club daarmee geen stap dichter bij de oplossing van het conflict is gekomen, werd de theoretische waarde van langlopende contracten bevestigd. Van Os: “Wij hebben deze stap gezet omdat wij Ajax zijn. En dan zijn er nog bestuurders (zoals voorzitter Van den Herik van Feyenoord, red.) die opmerkingen hebben over onze werkwijze.”