Achttien activisten moeten voor rechtbank Birma verschijnen

RANGOON, 14 AUG. Achttien buitenlanders die zondag in Birma werden opgepakt wegens het uitdelen van pamfletten, verschijnen vandaag voor een speciale rechtbank. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade vanmorgen per telefoon vanuit de hoofdstad Rangoon laten weten. De achttien (onder wie zes Amerikanen) worden vervolgd op basis van de Wet op de Noodtoestand uit 1950, aldus de woordvoerder, maar wat hun precies ten laste wordt gelegd is nog onduidelijk.

De politie pakte de achttien zondag op omdat ze de Birmese bevolking in pamfletten opriepen om de 'gebeurtenissen van 1988' niet te vergeten. Toen opende het Birmese leger het vuur op demonstranten die meer democratie eisten. Volgens de oppositie vielen er duizenden doden bij het bloedbad. De regering schat het dodental op enige tientallen.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties maakte gisteren bekend dat Rangoon geen speciale gezant van de volkerenorganisatie wil ontvangen. Secretaris-generaal Kofi Annan had in een brief aan het regime voorgesteld dat de Maleisiër Razali Ismali, oud-voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, een bezoek zou brengen aan Birma om te onderzoeken of de Birmese regering de rechten van de mens wel respecteert. Volgens de VN-woordvoerder ziet Rangoon geen aanleiding voor zo'n “overhaast bezoek”.

De Amerikaanse regering heeft de Birmese autoriteiten laten weten dat zij hen verantwoordelijk houdt voor het lot van oppositieleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. Deze werd woensdag door agenten tegengehouden toen zij Rangoon had verlaten op weg naar aanhangers in West-Birma. Suu Kyi mag van de Birmese autoriteiten Rangoon niet verlaten. Zij verblijft momenteel in een bestelbusje dat door de Birmese politie naar een houten bruggetje is gesleept. Bij een eerdere 'gijzeling' in haar auto (die in totaal zes dagen duurde) raakte Suu Kyi ernstig uitgeput. (AP, AFP, Reuters)