Zwitsers betalen 2,5 miljard gulden; Akkoord banken en joodse groepen

NEW YORK, 13 AUG. Zwitserse banken zullen, verspreid over een periode van drie jaar, 2,5 miljard gulden betalen aan slachtoffers van de Holocaust en hun nabestaanden.

Dat is het resultaat van een akkoord dat gisteren is bereikt tussen de banken, joodse organisaties en advocaten van oorlogsslachtoffers over een compensatie voor het gedrag van de banken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens joodse organisaties beschikken de banken over miljarden aan slapende rekeningen, die na de oorlog nooit zijn opgeëist.

De Republikeinse senator Alfonse D'Amato, die het akkoord bekendmaakte, zei dat nu recht zal worden gedaan “aan degenen die zo lang hebben geleden”. D'Amato denkt dat hiermee “over de hele wereld en in Zwitserland dit onderwerp kan worden afgesloten”.

Het akkoord heeft voorkomen dat enkele staten in de VS Zwitserse banken zouden gaan boycotten. In maart van dit jaar werd een boycot-dreiging op het laatste moment afgewend toen de drie grote banken (de Union Bank of Switzerland (UBS), de Swiss Bank Corporation (SBC) en Crédit Suisse) zich bereid toonden om te gaan onderhandelen. Maar omdat de onderhandelingen in de ogen van joodse organisaties door de Zwitsers werden getraineerd, besloten New York en Californië in juni om vanaf 1 september alle transacties met Zwitserse banken op te schorten, als er dan nog geen overeenstemming zou zijn. Bovendien waren advocaten bezig met de voorbereiding van een zogeheten class-action, een gemeenschappelijke rechtszaak, namens alle joodse slachtoffers. Volgens sommige schattingen zou een boycot de Zwitserse banken 120 miljard gulden kunnen kosten.

Elan Steinberg, woordvoerder van het Joodse Wereld Congres (JWC), dat drie jaar geleden de actie tegen Zwitserland begon met het eisen van terugbetaling van de 'slapende' tegoeden op Zwitserse banken, sprak van “een belangrijke dag in de poging om de geschiedenis van de oorlog te schrijven zoals die geschreven behoort te worden”. Edward Fagan, advocaat in de class-action, noemde het resultaat teleurstellend: “Het is niet genoeg, maar het is alles wat we kunnen krijgen”.

De Zwitserse banken beschouwen het akkoord als “een mijlpaal in onze poging om recht te doen”. Volgens de banken zijn ook de Zwitserse Nationale Bank (SNB), de regering en de Zwitserse industrie door dit akkoord in de toekomst gevrijwaard van algemene claims. De banken voegden eraan toe dat ze zullen blijven samenwerking met de internationale commissie-Volcker, die probeert slapende rekeningen in Zwitserse banken te vinden.

De Zwitserse regering heeft nog niet gereageerd op het akkoord. De regering was geen voorstander van onderhandelingen onder druk van een dreigende boycot. Vorige maand drong de Zwitserse president, Flavio Cotti, er in een persoonlijke brief aan president Clinton nog op aan dat de Amerikaanse regering een boycot van de banken zou verbieden. (AP, Reuters)