Vreemdelingenlegioen PSV blundert op alle fronten

ROTTERDAM, 13 AUG. PSV heeft zich gisteravond belachelijk gemaakt door in de voorronde van de Champions League met 2-1 van het Sloveense Maribor te verliezen. Afgezien van het blamerende resultaat was de wijze waarop de nederlaag tot stand kwam onthutsend. Het sterk gewijzigde PSV, dat de afgelopen maanden veel spelers zag vertrekken, rammelde in alle linies.

Vooral de geheel vernieuwde defensie maakte een armetierige indruk. Over twee weken heeft PSV in Eindhoven nog alle mogelijkheden om zich te kwalificeren voor de lucratieve Champions League, maar vooralsnog is het de vraag wat dit team in de hoogste divisie van het Europese clubvoetbal heeft te zoeken.

Als PSV zo speelt als gisteravond, wordt de deelname aan de strijd om de Europa Cup 1 voor het Brabantse vreemdelingenlegioen een kwelling. PSV faalde op alle fronten. Het verloor de persoonlijke duels, de linies sloten niet aan waardoor de Slovenen zich eenvoudig aan de druk konden ontworstelen, de vleugelaanvallers zorgden voor te weinig dreiging en de verdedigers voerden een slapstick op. De Portugese rechtsback van PSV, Xavier, had geen vat op spits Kmetec. Ook de bijna 23-jarige Braziliaan Marcos viel volledig door de mand. Hij stelde zich slecht op, leverde geen enkele bijdrage aan de opbouw en oogde log en traag.

Marcos staat bij PSV onder contract tot 2001. Hij speelde bij een kleine Portugese club: Rio Ave. De opvolger van Jaap Stam is naar Eindhoven gekomen op voorspraak van trainer Bobby Robson die het afgelopen jaar in dienst van FC Barcelona op talentenjacht ging. Marcos zou beter moeten kunnen. Hij werd volgens manager Arnesen al eens gekozen tot beste verdediger uit de Portugese competitie en maakte in één seizoen negen treffers. Dat Marcos voorin even gevaarlijk is als voor zijn eigen doel bewees hij tegen het nietige Maribor door de gelijkmaker in te koppen uit een voorzet van linksbuiten Kolkka.

PSV had tot dat moment een uur achter gestaan met 1-0. Deze treffer ontstond na balverlies van de Rus Khokhlov, die in de rol van Jonk inventiviteit ontbeerde. Marcos stond te dromen bij Filipovic, een van de twee spitsen van Maribor, die het karwei handig afmaakte. PSV, dat in de openingsfase al gewaarschuwd had moeten zijn door een Sloveense kopbal op de lat, bleef vervolgens chaotisch spelen met veel balverlies. Op de vleugels waren de Fin Kolkka en de Pool Iwan niet vooruit te branden. Pas in de tweede helft herstelde de van Willem II afkomstige Kolkka zich met enkele goede acties. De spitsen Van Nistelrooy en De Bilde stonden tamelijk geïsoleerd. Zij kregen zelden een goed aangespeelde bal in de voeten. Vooral De Bilde leed daar onder. Van Nistelrooy probeerde zich een paar keer vrij te spelen, maar meer dan een paar slappe schoten op het doel leverde zijn acties niet op. De jonge spits raakte daardoor steeds meer geïrriteerd, kreeg het menigmaal aan de stok met de scheidsrechter en liep tegen een gele kaart op na een vermeende Schwalbe.

In plaats van op voorsprong te komen verloor PSV de wedstrijd door een opeenstapeling van verdedigingsfouten. Het was invaller Breznik die het kleine Ljudski-stadion in vuur en vlam zette door de winnende treffer in te koppen. Dat gebeurde in een situatie waarin twee spelers van Maribor het in de lucht opnamen tegen vier verdedigers van PSV. De Belgische linksback Oyen stond verkeerd opgesteld waardoor zijn tegenstander kon doorkoppen naar Breznik die ook al alle vrijheid had om toe te slaan.

PSV besefte achteraf dat de afgang groot was. Vooral assistent-trainer Brandts was fel in zijn kritiek. “We hebben door domme fouten verloren. We speelden zonder agressiviteit, met onvoldoende lef en te weinig met het hart. Maribor heeft hier gelijkgespeeld tegen Ajax (op 16 september vorig jaar werd het voor de UEFA Cup 1-1, in de return revancheerden de Amsterdammers zich met 9-1, red.) en Besiktas (0-0). De spelers waren meer dan gewaarschuwd.”

De lijkbleke trainer Robson was vooral opgevallen dat de ploeg nogal nerveus speelde. “Dat viel me tegen van spelers die toch gewend zijn om op dit niveau te spelen. Het is onbegrijpelijk allemaal. We hadden hier hooguit een punt verdiend.”

Aanvoerder Ooijer, die op zijn nieuwe positie als rechtshalf deelde in de malaise en ook nog eens met een blessure het veld moest verlaten, nam eveneens geen blad voor de mond. “Het is schandalig wat wij hier hebben laten zien. Bijna alles liep fout. Deze nederlaag kan gewoon niet.”

PSV heeft deze zomer voor ongeveer 65 miljoen gulden verkocht en bijna 35 miljoen gulden uitgegeven aan nieuwe spelers. PSV pretendeert een topclub te zijn, maar is verworden tot een duiventil. De terugval op het hoogste niveau lijkt onvermijdelijk. Voorzitter Van Raaij maakte zich na afloop in Maribor niet druk en wees erop dat PSV nog in de opbouwfase verkeert. De topspelers die konden vertrekken - zelfs Nilis mocht weg, maar kon geen club vinden naar z'n wensen - waren volgens de voorzitter niet te houden. Voor Zenden kon nu nog een aardige som geld worden geïncasseerd, Jonk wilde weg, Numan had een clausule in zijn contract dat hij volgend seizoen voor een klein bedrag mocht verkassen en de transfer van Stam, die 35 miljoen opleverde, was gewoon een goede deal. Aan het einde van het seizoen mag PSV pas echt de winst-en-verlies-rekening opmaken.