Vijf aanhoudingen rond aanslag Kenia

NAIROBI, 13 AUG. De politie van Kenia en de Amerikaanse federale politie (FBI) ondervragen vijf verdachten, die zijn aangehouden in verband met de bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Nairobi.

Dit meldden woordvoerders van beide politie-organisaties vanmorgen tijdens een gezamenlijke persconferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Peter Mbuvi van Kenia's Departement voor Crimineel Onderzoek noemde geen namen of nationaliteiten, maar zei wel dat een van de verdachten is aangehouden op aanwijzing van een Amerikaanse staatsburger.

Sheila Horan, die leiding geeft aan de FBI-operatie in Kenia, zei dat haar rechercheurs ervan overtuigd zijn dat zij onderdelen van de auto die is gebruikt om de bom te vervoeren, hebben geïdentificeerd. Horan beklemtoonde dat het “langdurig en lastig recherchewerk” zal vergen om alle beschikbare bewijsmateriaal en aanwijzingen van de plaats des onheils te ordenen. Het verdere onderzoek zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen FBI en de Keniaanse politie. Iedere bij het onderzoek betrokken FBI-agent zal “ten allen tijde” samenwerken met een Keniaanse collega, zo verzekerde de Amerikaanse politiechef.

Deze verzekering lijkt een reactie op recente kritiek in de Keniaanse media, die de Amerikaanse autoriteiten verwijten weinig consideratie te hebben getoond met Keniaanse slachoffers en bij de reddingswerkzaamheden de afgelopen dagen voorrang te hebben gegeven aan landgenoten.

President Daniel arap Moi van Kenia zei gisteren dat de politie enkele personen had opgepakt in verband met de bomaanslag, die 247 mensen, onder wie 12 Amerikanen, het leven heeft gekost. De woordkeuze van zijn verklaring suggereert dat Moi zich bewust is van de jongste kritiek in eigen land op de Amerikanen. “De regering”, zo luidt de tekst, “is dankbaar dat zoveel Kenianen, vooral leden van het publiek, nuttige inlichtingen hebben verschaft - en dat nog steeds doen - aan de verschillende afdelingen van de Keniaanse politie die de leiding hebben bij het onderzoek.” De woorden 'Kenianen' en 'Keniaanse politie' zijn in de gedrukte tekst weergegeven in hoofdletters.

De bom in Nairobi maakte een kantoorflat met de grond gelijk en richtte zware schade aan bij de belendende Amerikaanse ambassade. Bij een nagenoeg gelijktijdige bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar es-Salaam kwamen negen Tanzanianen en een burger van Kenia om het leven. (Reuters, AP)