Tekort verpleegkundigen; Ziekenhuizen sluiten enkele afdelingen

UTRECHT, 13 AUG. Ten minste tien ziekenhuizen hebben volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wegens gebrek aan verpleegkundigen tijdelijk enkele afdelingen gesloten.

De ziekenhuizen wijten het personeelstekort aan het vakantieseizoen. Volgens een woordvoerder van de NVZ doet het verschijnsel zich 's zomers vaker voor, maar zitten de ziekenhuizen nu “krapper dan andere jaren”.

Hij wijt dat aan de 36-urige werkweek, die vorig jaar in de ziekenhuizen is ingevoerd, en aan het 'patiëntenaanbod'. “Dat is dit jaar in sommige regio's duidelijk groter dan verwacht.” De fracties van SP en CDA in de Tweede Kamer hebben minister Borst (Volksgezondheid) gisteren gevraagd welke maatregelen ze hiertegen denkt te nemen. Het Ignatiusziekenhuis en ziekenhuis De Baronie in Breda zijn twee van de ziekenhuizen die voor de rest van deze maand een opnamestop hebben ingesteld. Het betreft onder meer de afdelingen KNO, plastische chirurgie en orthopedie. Volgens de ziekenhuizen betreft het afdelingen waar lichte behandelingen plaatshebben die gemakkelijk kunnen worden uitgesteld. Het Westeinde-ziekenhuis in Den Haag heeft volgens een woordvoerder juist enige lucht door het geringer patiëntenaanbod in het zomerseizoen. Het ziekenhuis sluit niet uit afdelingen te moeten sluiten wanneer de zomer voorbij is. “Er is steeds minder instroom, steeds minder jeugd”, aldus de woordvoerder. Het ziekenhuis is bezig verpleegkundigen te werven in Ierland. “Dat hebben we in de jaren zeventig ook gedaan. We hebben daar goede ervaringen mee. Sommige verpleegkundigen werken hier nu nog.”

Volgens de NVZ zijn het seizoenstekort en het structurele tekort aparte problemen. Door het structurele tekort aan verpleegkundigen, dat in het begin van de volgende eeuw naar schatting zal zijn opgelopen tot 20.000, zijn onder meer de afdelingen neonatologie onderbemand, waardoor steeds meer couveusebaby's naar het buitenland moeten worden gebracht.