Selectie; Muziek

Zomerconcerten In de serie Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw zijn er optredens van de Amsterdamse Bachsolisten met pianist Ronald Brautigam (14 aug 20u15); het Noord-Nederlands Orkest olv Viktor Liberman met een Russisch programma (15 aug 20u15); het London Festival Orchestra en harpiste Ernestine Stoop (16 aug 20u15); Teatro Lirico met sopraan Suzie le Blanc en countertenor Derek Lee Ragin (17 aug 20u15); het Gelders Orkest olv Lawrence Renes met Bruckners Negende symfonie (18 aug 20u15) en het Koninklijk Concertgebouworkest olv Riccardo Chailly met Richards Strauss en Mahler (19, 20, 22 aug 20u15).

Een 'Beethoven-vierdaagse' begint 20 aug 20u15 met een optreden in de Kleine Zaal met cellist Pieter Wispelwey, violiste Rachel Podger en fortepianist Paolo Giacometti.

Delfts kamermuziekfestival Voor de tweede keer organiseert de violiste Isabelle van Keulen het Delfts Kamermuziek Festival, dat van 14 t/m 23 aug plaatsvindt in het Prinsenhof in Delft. Tal van Nederlandse en buitenlandse musici treden op in een concertprogramma rond de steden Parijs en Praag en met Mozart als centrale figuur. Ook klinkt 20ste eeuwse muziek van Poulenc en Schulhoff tot Messiaen. Inl en res 015-2602602.

Grachtenfestival Het Prinsengrachtconcert is in vijftien jaar uitgegroeid via een Prinsengracht festival tot een Grachten Festival dat vanaf 20 aug vier dagen duurt en vijftig concerten biedt op twintig bijzondere locaties binnen en buiten: monumentenconcerten, masterclasses, salonconcerten in Felix Meritis en de huis-, tuin- en dakterrasconcerten. Het festival wordt 20 aug 's avonds geopend met 'Stemmen te water', een varend korenconcert dat eindigt voor hotel Pulitzer aan de Prinsengracht bij de Westerkerk, waar de belangrijkste concerten plaatsvinden op dekschuiten.

Delen van het festival worden ook rechtstreeks uitgezonden door de Avro-tv, het Kinderconcert op 22 aug met oa Fay Lovski vanaf 17u Ned 1, en het tweede deel van het grote concert: het optreden van de Argentijnse tenor José Cura, ook 22 aug vanaf 22u06 door de Avro op Ned 1.

Inl 020-4214542, res 020-6211211.

Drijf-in blues festival Op een podium op het water zijn onder meer te horen: Pianist Little Willie Littlefield, Barrelhouse, Red Rooster, The Backstreet Men, Montana Red Dog, Michael de Jong en Magic Frankie. 15 aug Giethoorn.

Wadden festival Houden meeuwen van jazzmuziek? Gitarist Jan Kuiper, drummer Cornell Rochester plus de saxofonisten David Murray en Hans Dulfer nemen de proef op de som. 15 aug Zoutkamp.