Selectie; Musea

PAUL TÉTAR VAN ELVEN Wonderlijk klein waren de schetsboekjes waarmee Paul Tétar van Elven (1823-1896) naar buiten trok. Negen van die schetsboekjes liet de schilder na, en de meeste daarvan zijn deze zomer te zien in zijn oude woonhuis in Delft. Vaak gebruikte hij ze liggend opengeslagen, zodat het beeld een smalle strook vormt, een panorama op miniatuurformaat. Dat vulde hij dan met een gezicht op zee en duinen, of een van de Delftse stadspoorten. Die opengeslagen schetsboeken met stadsgezichten, waarin bijna altijd een gebouw weerspiegeld wordt door roerloos water, zijn het mooiste dat Tétar de wereld heeft nagelaten. Behalve de schetsboekjes zijn ook figuurstudies, pentekeningen en portretten te zien. Schetsboeken en tekeningen in waterverf van Paul Tétar van Elven, t/m 25 okt, Museum Paul Tétar van Elven, Koornmarkt 67, Delft. Di t/m zo 13-17u.

UNISONO 6 De beroemde scène uit Shakespeare's verhaal waarin Hamlets geliefde Ophelia kiest voor de verdrinkingsdood is al door menig kunstenaar verbeeld. Maar niet eerder zette een kunstenaar de voorstelling zo naar haar hand als Juul Kraijer. Ontdaan van alle franje en opgebouwd uit een enkele, trefzekere houtskoollijn is haar Ophelia het toonbeeld van rust en sereniteit. Juul Kraijer (Assen 1970), die eerder dit jaar de Charlotte Köhlerprijs ontving, werkt vaker aan de hand van klassieke verhalen, maar voorziet haar voorstellingen altijd van een heel eigen iconografie. Kraijers houtskooltekeningen en pastels zijn nu samengebracht op haar eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. Unisono 6: Juul Kraijer, t/m 30 aug, Hoogstraat 112, Schiedam. Di t/m za 11-17u, zo 12u30-17u.

INDIË OMLIJST Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam toont een veelzijdige en liefdevol samengestelde collectie Nederlands-Indische schilderkunst. Het verrassende van de tentoonstelling is de intrigerende versmelting van westerse techniek en oosterse onderwerpkeuze. In opzet, perspectief en plastiek kunnen de werken wedijveren met de westerse schilderkunst. Maar in plaats van stads- en dorpsgezichten of rivierlandschappen zien we gezichten op de desa, op sawahs en majestueuze vulkanen. Indië omlijst. Vier eeuwen schilderkunst in Nederlands-Indië t/m 31 jan 1999 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade, Amsterdam. Dag 10-17u. Za/zo en feestdagen 12-17u.

EN VERDER Het geheim ontsloten interieur van negen Duitse meubelen, daterend uit het tijdvak 1580 tot 1840, t/m 30 aug in het Rijksmuseum Amsterdam. Dag 10-17u. Rembrandt ist mein Gott; 18de-eeuwse Rembrandt-navolgers uit Duitsland en Oostenrijk, t/m 20 sept in het Rembrandthuis Amsterdam. P.J.C. Gabriël: colorist van de Haagse School t/m 30 aug in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. Buigen zien en zitten Designklassiekers van Thonet t/m 6 sept in het Drents Museum, Brink 1, Assen. Di t/m zo 11-17u. De stad door de jaren, de geschiedenis van Amsterdam 1880-1998 t/m 1 nov en Beroep Huisvrouw. 1898-1998: 100 jaar huisvrouwenleven in de grote stad t/m 16 aug in het Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92. Ma t/m vr 10-17u, za/zo 11-17u.