Openlucht-filmfestival in Apeldoorn en Rotterdam; Een ruimteschip tussen de bomen

Zevende Openlucht Filmfestival Apeldoorn, Grote Bosweide, Park Berg en Bos, Apeldoorn, 15 t/m 22 aug, dag 21u30, entree ƒ 16 (incl een bezoek aan het klank- en lichtfeest Lumido), inl 055-5801010.

Openluchtvoorstellingen van het Nederland Filmmuseum, Vondelpark 1, Amsterdam, regelmatig bij goed weer rond 22u30 (informeer bij de kassa), toegang gratis, inl 020-5891400.

Canal+ Pleinbioscoop, Museumpark Rotterdam, 20 t/m 31 aug, dag 21u30, toegang gratis, inl 015-2143454.

In de bioscoop vergeet je dat het film is, wilde een reclameslogan van een paar jaar geleden ons doen geloven. Tijdens een openluchtfilmvoorstelling vergeet je dat het bioscoop is, zouden de bezoekers van filmvertoningen in de buitenlucht daar wat krom aan kunnen toevoegen. En toch is het zo. Wie ooit Titanic zag terwijl de regendruppels langs z'n schouders dropen of Air Force One heeft bekeken terwijl in de verte een helikopter cirkelde, wil nooit meer naar de bioscoop. Naar de overdekte, geklimatiseerde, van comfortabele stoelen met voldoende beenruimte tussen de rijen voorziene bioscoop wel te verstaan. Buiten, onder de sterrenhemel en een plaid wil hij wel elke avond een film zien.

Elke zomer veranderen talloze stadspleinen en dorpsweiden voor een of meer zwoele of koele avonden in een gigantische openluchtcinematheek. Dat gebeurt bijvoorbeeld op het terras van het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam, waar bij goed weer de filmvertoning naar buiten wordt verplaatst. En Rotterdam heeft natuurlijk z'n Pleinbioscoop, al hebben die voorstellingen tegenwoordig niet meer op het Schouwburgplein, maar in het Museumpark plaats.

Ook Apeldoorn organiseert dit jaar al voor de zevende keer een openluchtfilmfestival. Op de Grote Bosweide in Park Berg en Bos worden van 15 tot en met 22 augustus zes grote publieksfilms van het afgelopen seizoen vertoond. Wie het lijstje overziet, kan niet anders dan concluderen dat de samensteller van het festival niet alleen heeft gekozen voor een programma dat niemand zal teleurstellen, maar vooral dat de films een onverwachte dialoog aangaan met hun omgeving.

Allereerst zijn daar de Men in Black (20 aug). Stel je voor hoe imposant het er uit zal zien als tegen de avondschemering in de verte de ruimteschepen plechtig naar de aarde toe komen zweven en Will Smith en Tommy Lee Jones hun komische capriolen beginnen. Of als het al helemaal nacht is en acteur Fedja van Huet in de duistere interieurs van Karakter (18 aug) de confrontatie aangaat met zijn tirannieke filmvader Jan Decleir. Of de New-Yorkse avonturen van Jack Nicholson in de romantische komedie As Good as it Gets (19 aug) de meditatieve stilte van een bosweide zullen verdragen, weet ik niet. Maar aan de andere kant zal het razende tempo waarin Nicholson zijn grappen afvuurt weinig ruimte laten voor contemplatie: tussen de Apeldoornse bomen zal nog tot lang na middernacht de echo van een schaterlachend publiek weerklinken.

De week wordt traditiegetrouw afgesloten met een speciale voorpremière van een film die pas later in de bioscopen zal komen. En om die sneak preview, die zo spiksplinternieuw is dat de organisatoren een week voor het festival nog met verschillende filmdistributeurs in onderhandeling waren, is het natuurlijk allemaal te doen. Want zal Apeldoorn op 22 augustus worden opgeschrikt door het reuzenreptiel Godzilla, dat zo van tussen de bomen met een monsterpas het witte doek opstapt? Of rijdt een gedistingeerde Uma Thurman als Emma Peel in haar sexy sportautootje een boslaantje in, in de bioscoopremake van The Avengers? Of is juist gekozen voor een onvervalste disaster movie, vol spetterende special effects, die de nachtlucht zullen kleuren als een gigantisch vuurwerk?

    • Dana Linssen