Nieuwe clubkaart vertraagd door computerprobleem

ZEIST, 13 AUG. De levering van persoonsgebonden clubkaarten is vertraagd door problemen met computersoftware bij de KNVB. Voetbalsupporters die de kaart enkele weken geleden hebben aangevraagd wachten nog tevergeefs en dreigen de eerste wedstrijden van hun team te missen. De clubs Ajax, PSV, NEC, Emmen, ADO Den Haag en FC Den Bosch doen mee aan het experiment met de persoonsgebonden kaart.

Volgens woordvoerder M. Kessels van de KNVB zijn de computerproblemen ontstaan doordat er op de persoonsgebonden clubkaarten een foto staat. “Maar veel fans hebben de kaart ook erg laat aangevraagd, terwijl het minimaal drie weken duurt voordat hij in de bus valt”, aldus Kessels. De KNVB zegt vooralsnog niet in staat te zijn exact te bepalen hoeveel fans nog geen persoonsgebonden clubkaart in handen hebben, omdat er nog steeds nieuwe aanvragen binnenstromen.

Vooral bij NEC en Ajax lijkt een achterstand in de verwerking te bestaan. De problemen bij FC Den Bosch, ADO Den Haag en Emmen zijn “beperkt”, volgens de KNVB. Over PSV zijn nog geen gegevens beschikbaar, omdat deze club een eigen systeem heeft. De bond kondigt aan “soepel” te zullen zijn als aanvankelijk kaartjes verkocht worden aan fans zonder clubkaart.

Twee jaar geleden werd de 'gewone' clubkaart ingevoerd, zonder pasfoto en zonder streepjescode. Omdat supporters de kaarten ruilden en meerdere kaarten bleken te bezitten, nam het voetbalvandalisme er niet door af. Zes clubs besloten daarom per 1 augustus de door de KNVB gewenste persoonsgebonden clubkaart in te voeren. Vitesse wil geen enkele clubkaart en verkoopt nog slechts seizoenkaarten. Feyenoord hanteert nog het systeem van de niet-persoonsgebonden kaart. Omdat deze maar één seizoen geldig is, en veel fans op het laatste moment een nieuwe kaart aanvragen, zijn ook hier problemen met de levering ontstaan.

Bij Ajax wachten nog tweehonderd seizoenkaarthouders op hun toegangsbewijs. Kaartjes voor de wedstrijd om de Supercup tussen Ajax en PSV zondag in Amsterdam worden alleen verkocht op vertoon van de persoonsgebonden clubkaart.