Nettowinst van Getronics met 43 procent omhoog

ROTTERDAM, 13 AUG. Automatiseerder Getronics verwacht dit jaar de netto winstgroei van de eerste zes maanden (43 procent) vast te kunnen houden. “We zijn onverminderd positief. De automatiseringsmarkt blijft prima”, aldus bestuursvoorzitter T. Risseeuw in een toelichting.

Vanmorgen maakte het concern bekend dat de nettowinst in de eerste zes maanden van dit jaar gestegen is van 79 miljoen gulden tot 113 miljoen. De omzet liep met 23 procent op tot 1,57 miljard.

In de winst over het eerste halfjaar zit een buitengewoon nettoresultaat van ruim 12 miljoen gulden. Dit bedrag is deels afkomstig van de verkoop van de laagrenderende activiteiten van de Noorse dochter Cinet.

Verder heeft Getronics via een herplaatsing van aandelen in de Scandinavische dochter Ark zijn belang in deze Scandinavische dochter teruggebracht tot 77 procent.

Het aandeel van de activiteiten in het buitenland in de omzet groeide van een kwart naar eenderde. De automatiseerder blijft zich richten op verdere groei in het buitenland. Rond 2000 moeten de buitenlandse activiteiten 60 procent van de omzet opleveren.

De grote vraag naar automatiseringsprojecten in het bedrijfsleven heeft ervoor gezorgd dat de winstmarges verder zijn opgelopen. Op elke gulden omzet hield Getronics in het eerste halfjaar 9,4 cent aan bedrijfsresultaat over. De divisie Software & Consulting behaalde zelfs een marge 19 procent, tegen 17 procent in 1997. Deze sector houdt zich onder meer bezig met het verwerken van salarisgegevens. De divisie Computer & Netwerk Services (bouw en onderhoud van netwerken) was met een marge van 11 procent minder winstgevend.

Alle activiteiten van de groep hebben in het eerste halfjaar bijgedragen aan de winstgroei, die daarmee boven plan uitkwam. Getronics verwacht dat zowel de omzetgroei als de toename van het bedrijfsresultaat zich in de rest van het jaar voortzet.

Het aantal medewerkers van Getronics in binnen- en buitenland is in het eerste halfjaar met 17 procent toegenomen tot 8500. Ook de personeelssterkte in Nederland steeg met 17 procent.

Getronics zit nog altijd goed bij kas. De liquiditeitspositie bedroeg eind juni ruim 300 miljoen. Dat is iets minder dan een jaar geleden, toen Getronics voor 416 miljoen aan liquide middelen in kas had.

De beleggers reageerde vanochtend weinig enthousiast op de resultaten. De koers stond tegen het middaguur 2 gulden lager op 103,50.