Mogelijk interventie yen; Japanse centrale bank blijft somber

TOKIO, 13 AUG. De Japanse centrale bank heeft vanmorgen gewaarschuwd voor een verder afglijden van de economie van Japan. Volgens de bank bestaat er door de neerwaartse druk op de prijzen zelfs vrees voor een deflatoire spiraal.

De Bank of Japan uitte haar waarschuwing vanmorgen in haar maandrapport. Eerder deze week had ook het Economisch Planbureau over “achteruitgang” gesproken.

De yen zakte vanmorgen weg naar 146,56 voor een dollar na een slot van gisteren van 145,92 voor een dollar. Eerder deze week was de daling van de yen aanleiding tot onrust op alle beurzen. Op de beurs van Tokio steeg de Nikkei-index vanmorgen met een fractie van 3,05 tot 15.382,02. Volgens sommigen was de kleine stijging het gevolg van ingrijpen van de Japanse overheid, die wilde voorkomen dat de beurzen elders in de wereld weer zouden dalen. De beurzen van Hongkong en Singapore verloren vandaag allebei 2,9 procent.

De verzwakking van de yen werd volgens handelaren getemperd door een zinspeling van vice-minister van Financiën, Eisuke Sakakibara, op een interventie ten gunste van de yen. Sakakibara wordt door zijn invloed op de koers wel aangeduid als 'Mr. Yen'. Handelaren leken voorzichtig de yen al te ver omlaag te drijven, nadat zij in juni door een gezamenlijke Japans-Amerikaanse interventie werden verrast. Sommige handelaren menen dat een nieuwe interventie weinig effect zal hebben, omdat er nauwelijks vooruitzicht is op snel herstel van de Japanse economie.

Volgens de centrale bank daalt het consumentenvertrouwen, dat als essentieel voor herstel wordt gezien. In het rapport staat verder dat de werkgelegenheidssituatie verslechtert. De centrale bank is sceptisch over het van april daterende stimuleringspakket van de vorige regering ter waarde van 16 biljoen yen (112 miljard dollar).

De nieuwe Japanse premier Obuchi maakte gisteren bekend dat zijn kabinet een akkoord had bereikt over een verhoging van het overheidsbudget voor volgend jaar met 11 procent naar 49,4 biljoen yen (338 miljard dollar). Volgens het herziene budget wordt 4 biljoen yen vrijgemaakt voor “speciale nooduitgaven” ter stimulering van de economie, waarvan 2,7 biljoen yen voor publieke werken. In het verleden zijn dergelijke projecten ook al uitgevoerd. Die leidden niet tot meer groei van de economie.

De Japanse pers had vanmorgen dan ook zware kritiek. De regering Obuchi had eerder deze maand ook verlaging van de inkomsten en winstbelasting voor in totaal 6 biljoen yen aangekondigd, waarop met name door de VS was aangedrongen, en daarnaast een plan voor het aanpakken van de crisis in de financiële sector. Maar de oppositie, die in het Hogerhuis de meerderheid heeft, heeft met name tegen het laatste plan al bezwaren aangetekend. (Reuters, AP)