Koers faalt in Zürich aan vooravond EK

ROTTERDAM, 13 AUG. Het is nog steeds zeer twijfelachtig of atleet Marko Koers volgende week meedoet aan de Europese kampioenschappen atletiek in Boedapest. Hij werd gisteravond in de B-race van de 800 meter bij de Grand Prix in Zürich, zijn laatste test, slechts zevende in een matige tijd van 1.47,58. Anderhalve week geleden liep Koers in het Belgische Hechtel nog anderhalve seconde sneller. “Het niveau is er nog niet, maar ik voelde wel dat ik meer macht heb”, zei de atleet, die twee maanden was uitgeschakeld met een voetblessure. Morgen beslist Koers na overleg met zijn trainer Theo Joosten of hij deelneemt aan de EK.

Gert-Jan Liefers gaat vol zelfvertrouwen naar Boedapest. Het 19-jarige talent verbeterde in Zürich zijn persoonlijke record op de 1.500 meter met ruim twee seconden. De 3.34,98 leverde hem in de B-race een tweede plaats op, achter de Keniaan Cheruiyot. “Met deze tijd kan ik bij de EK echt meedoen in de finale”, aldus Liefers.

Robin Korving werd knap vierde in de A-wedstrijd van de 110 meter horden. Zijn tijd, 13,21, was slechts eenhonderdste boven zijn nationale record. “Ik begon zelf wat te twijfelen, maar nu blijkt dat we het seizoen toch goed hebben ingedeeld”, aldus Korving. Met het oog op de Europese kampioenschappen was het belangrijk dat de Nederlander voor de twee Duitsers Balzer en Fenner eindigde. Winnaar werd olympisch- en wereldkampioen Allen Johnson. De Amerikaan liep de snelste tijd van dit jaar (12,98), slechts 0,07 boven het wereldrecord.

Er werden gisteravond nog vier beste wereldseizoenprestaties geleverd. Maria Mutola uit Mozambique liep op de 800 meter een scherpe 1.56,11. De Russische hoogspringer Sergei Kljoegin sprong over 2,36 meter. De Marokkaan Hachim El Guerrouj kwam op de 1.500 meter heel dicht bij zijn eigen wereldrecord (3.26,00). De 3.26,45 van Zürich is de tweede tijd die ooit op deze afstand werd gelopen.

De Amerikaan Michael Johnson had gehoopt het wereldrecord op de 400 meter van zijn landgenoot Butch Reynolds te kunnen verbreken. Johnson bleef er met 43,69 uiteindelijk 0,40 van verwijderd. Reynolds liep zijn record op vier dagen na tien jaar geleden op dezelfde baan in Zürich.

Van de vijf kanshebbers voor de hoofdprijs in de Golden League van een miljoen dollar viel Charity Opara af. De Nigeriaanse leed op de 400 meter in Zürich tegen de Duitse Grit Breuer haar eerste nederlaag. De Amerikanen Marion Jones (100 meter) en Brian Bronson (400 meter horden), de al genoemde El Guerrouj en de Ethiopiër Haile Gebrselassie (5.000) wonnen ook hun vierde wedstrijd in deze serie.

Op de 100 meter voor de mannen liep de Canadese wereldrecordhouder Donovan Bailey een zware blessure aan zijn hamstring op. Hij stortte halverwege de race tegen de grond en werd naar het ziekenhuis vervoerd. De Nigeriaan Seun Ogunkoya werd de verrassende winnaar in 9,96. Thompson uit Barbados finishte als tweede in 10,03, voor Fredericks uit Namibië in 10.04.