Klassiekers op herhaling

Foto: De beste Amerikaanse comedy ooit gemaakt is Cheers. In de elf jaar (1982-1993) dat de serie in Amerika liep, wist hij 117 onderscheidingen in de wacht te slepen, waaronder 27 Emmy's. Geen enkel televisieprogramma was zo succesvol. Een prestatie van formaat, want op het eerste gezicht lijken de vaste ingrediënten van de serie weinig stof tot vreugde te geven: een ranzig bruin cafe in hartje Boston, drie stuks in het leven mislukte stamgasten en vier man gefrustreerd personeel.

Een mix van menselijke zwakheden die uitstekend blijkt te werken. Cheers heeft geen moraal à la Cosby Show of The Wonder Years nodig. Hoofdpersoon is de oversekste barman Italian Stallion Sammy 'Mayday' Malone, voormalig pitcher bij de Red Sox, bekeerd alcoholist en onverbeterlijke womanizer. Zijn belangrijkste bezigheid is het in zijn bed krijgen van het nuffige eloquente intellectueeltje Diane Chambers die volledig out of character als serveerster werkt omdat haar carrière niet erg van de grond wil komen. De rest van het personeel bestaat uit tweede barman Woody, een niet al te snuggere naïeve boerenzoon uit Indiana, en de vlijmscherpe bardame Carla Tortelli die het niet zal nalaten iedereen op zijn nummer te zetten. En dan de stamgasten: de consequent in zijn uniform geklede sneue eikel Cliffy Clavin, meester van de meest absurde trivialiteiten en tevens postbode, de elitaire psychiater Frasier Crane en, misschien wel het belangrijkste personage van allemaal, big fat Norm Peterson, stamgast bij uitstek, luiaard van de bovenste plank, accountant en altijd in voor een biertje. De serie stopte te vroeg toen na tien seizoenen acteur Ted Danson er mee op hield. Zonder 'Sammy' was de serie niets meer waard, zo oordeelden de bedenkers Glen Charles, Les Charles en James Burrows, en zo kwam een einde aan Cheers, na 275 afleveringen. In Nederland is de serie in zijn geheel al een keer bij de NCRV te zien geweest (sinds 1984). Momenteel worden afleveringen herhaald uit 1988. Daarmee gaat de omroep door, tot en met het jaar 2000, want zolang loopt het contract nog met eigenaar NBC. Cheers, nog elke maandag, rond 23.45u, Ned.1.