Klacht over hard optreden van politie

DELFT, 13 AUG. Bij de hoofdofficier van justitie in Den Haag is om een rijksrecherche-onderzoek gevraagd naar het optreden van de politie in Delft, afgelopen zondagmorgen. Dat zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie in Den Haag. Indiener van het verzoek, H. Kaisiëpo, beschuldigt de politie ervan met onnodig geweld te zijn opgetreden tijdens een massale vechtpartij in Delft. Hij heeft een klacht ingediend tegen de betrokken politie-ambtenaren.

Zondag 9 augustus ontstond een massale vechtpartij tussen circa vijftig cafébezoekers en de politie. De cafébezoekers waren volgens een woordvoerder van de politie deelnemers aan en bezoekers van het jaarlijkse, door de Stichting Sport Kleuriade georganiseerde, multiculturele sport- en cultuurfestival Kleuriade.

Aanleiding van de vechtpartij was de arrestatie van een 32-jarige militair uit Rotterdam. De man reed auto en wekte door zijn rijgedrag de indruk dat hij te veel had gedronken. Hij weigerde een blaastest. Toen de agenten de man wilden opbrengen, keerden enkele cafébezoekers, vrienden en familieleden van de man, zich tegen de politie.

De vechtpartij escaleerde en uiteindelijk werden 39 politiewagens ingezet. Vijf mensen werden gearresteerd. Volgens het Landelijk Secretariaat Anti-Fascistische Aktie (AFA) gaat het om vijf leden van een Papoea-voetbalteam. Eén van de arrestanten zou, volgens het AFA, toen hij was geboeid een aantal vuistslagen in het gezicht hebben gekregen.

De vijf mannen zijn gisteren voorgeleid en “geschorst uit voorlopige hechtenis”. De mannen zal waarschijnlijk openlijke geweldpleging of mishandeling ten laste worden gelegd, aldus een woordvoerder van het Haagse parket. Justitie heeft de klacht in behandeling en doet verder geen mededelingen. De woordvoerder van politie Delft wil niet reageren voordat het onderzoek is afgesloten.