Kinderen

Het ideaal van het kleine gezin - dat nemen de nieuwkomers in dit land snel over. “Ik twee kinderen”, zegt Farid uit Afghanistan met een afkappend handgebaar. “Genoeg.”

Ik heb de klas uitgelegd dat het ook in Nederland wel eens anders was. Mijn eigen familie dient als voorbeeld. Mijn moeder die uit een gezin met elf kinderen kwam, ik kom uit een gezin van zes, zelf heb ik twee kinderen. En ik vertel ze over die klasgenoot van me, bijna dertig jaar geleden, die zeventien broers en zusjes had. Dat doet ze allemaal ongelovig uitroepen: “Achttien kinderen? Van één moeder?”

Het grote gezin is ze vertrouwd. De vader van Abdul uit Somalië heeft dertig kinderen bij drie vrouwen en de buurman van John uit Nigeria had er zestig, maar John kan zich niet herinneren hoeveel vrouwen daar aan te pas waren gekomen. De Somaliër Hamid vertelt over een dorpsgenoot die 123 kinderen verwekte bij tien vrouwen. Dat waren er zelfs voor Somalische begrippen zoveel dat de pers erop af kwam en het hele land de trotse kampioen op tv mocht bewonderen.

Dan beweert John dat gezinnen in Nederland wel klein moeten blijven. Hij heeft op tv gehoord dat je hier per kind gemiddeld 250.000 gulden kwijt bent aan voeding, kleding en studie. John en zijn Hollandse vriendin hebben inmiddels één babydochter en omdat het haar aan absoluut niets mag ontbreken, zal het wat hem betreft bij dat ene kind blijven.

“Dus jouw dochter mag jou later alles vragen wat ze maar wil”, zeg ik. John knikt. “Dus als ze vraagt: papa, mag ik een brommer? Dan pak jij jouw portemonnee.” John haalt een denkbeeldige portemonnee tevoorschijn en overhandigt een denkbeeldig iemand denkbeeldig geld.

“En als ze vraagt: papa, mag ik een paard?” John vertrekt geen spier en herhaalt zijn act met de portemonnee.

Zijn klasgenoten lachen. Ze roepen: “Papa, mag ik een auto? Mag ik naar Amerika? Papa, mag ik een boot? Een gouden ring?” En John maar zijn portemonnee trekken.

“Ze zal wel verwend worden, die dochter van jou”, zeg ik en John begint te stralen.

“Hoe heet ze ook al weer?”

“Cinderella”, zegt hij trots.

    • Elizabeth Termeer