Kinderagenda

Batlab Graaf Dracula zwaait de scepter in het Batlab in het Museon in Den Haag, want dit Batlab lijkt heel erg op zijn kasteel in Transsylvanië. Kinderen leren er van alles over de vleermuiswereld en luisteren naar vleermuisgeluiden door tussen twee reusachtige oren te gaan zitten. In het Batlab wordt ook het een en ander verteld over de relatie tussen Dracula en vleermuizen. Kinderen kunnen zelf kennis maken met vleermuizen en graaf Dracula door een dracula- of vleermuismasker te knutselen, een draculapop te maken en een vleermuis of dracula in glas en lood te fabriceren. Een gipsmodel maken van een vleermuisskelet, een vleermuis, een griezelkandelaar en een set vleermuisschedeltjes kan ook.

Als je klaar bent met maskers maken en gips inkleuren is het leuk om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling 'Cybercity, leven in de toekomst'. Leerlingen van Haagse scholen mochten hun visie geven op het leven in de grote stad in het jaar 2030. De leerlingen dachten onder meer na over hoe we in de toekomst in de stad zouden leven en wonen, wat we in onze vrije tijd zouden doen en hoe we zouden reizen. De beste, origineelste en mooiste ontwerpen, ideeën en voorspellingen zijn te zien op de tentoonstelling. Een stadspoort geeft toegang tot 'Cybercity', waar je een bezoek brengt aan een huiskamer, een school, een disco en een slaapkamer. En alles is ingericht volgens de mode van de toekomst.

*Batlab en 'Cybercity, leven in de toekomst' in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m vr 10-17u, weekend en feestdagen 12-17u, toegang kinderen 4 t/m 11 jr ƒ 6, daaronder gratis, daarboven ƒ 10. Opening Batlab, in de schoolvakanties 11u30-16u30, kosten vleermuisactiviteiten van ƒ 2,50 tot ƒ 7,50. Tel 070-3381338.

Boekenwurm Op zondag 15 aug is er van 10-17u in Almere-Haven een kinderboekenmarkt De Boekenwurm. Op de markt is van alles te koop, bijvoorbeeld boeken van Annie M.G. Schmidt, Miep Diekstra, Jaap Verhaar en Theo Thijssen. Maar er zijn ook plaatjesboeken, strips, oude Donald Ducks, stempels, kaarten en leesplankjes te vinden. Voor kinderen is er een quiz, waarmee ze een hoofdprijs van wel ƒ 100 kunnen winnen. Daar kun je dan een hoop boeken mee kopen! In de stalletjes vind je figuurtjes en als je alle figuurtjes goed bekeken hebt, kun je een rebus oplossen. De rebus moet je afmaken met een leuke slagzin over de markt. Verder kun je 'Gijs' tegenkomen die in zijn tasje allerlei verrassingen heeft. Gijs wordt gespeeld door theatermaakster Patricia Suer die ook nog een andere voorstelling geeft: Rommeldam. In Rommeldam rijden twee gekke figuren op een fiets en ruimen alle rommel op.

*Kinderboekenmarkt De Boekenwurm, Marktplein, Almere-Haven, 15 aug 10-17u. Fietsers uit het Gooi kunnen de markt bereiken met de veerdienst vanaf Huizen.

Boomkroonpad Op de laatste Kinderdoedag bij het Drents Boomkroonpad op 17 aug kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar meedoen aan spelletjes uit de oertijd. Bijvoorbeeld dinosaurusbroodjes bakken, hunebed sjouwen en knotsen werpen. Daarnaast kunnen ze sportieve bosspelletjes doen, knutselen, springen op het luchtkussen en zich laten schminken. Bij het Boomkroonpad is elke dag een natuurspeurtocht te maken en kun je meerijden met de paardentram.

*Kinderdoedag 17 aug 10u30-16u30, boswachterij Borger. Kosten ƒ 5 excl entree Boomkroonpad, voor het schminken betaal je ƒ 2,50 extra. Inl 0592-373755.

Machinist Droom je ervan machinist op een trein te worden, dan kun je zondag 16 aug alvast oefenen bij het oude stoomgemaal Halfweg. Daar kunnen kinderen het diploma 'Machinist' halen, waarbij een smeerrondje moet worden gemaakt en kolen op het vuur worden geworpen. Een jury bepaalt wie er slaagt. Verder kun je leren smeden onder leiding van een echte smid op de veldsmidse. Er is ook een rommelmarkt voor kinderen en wildwaterkanovaarders vertonen hun kunsten. Voor de allerkleinsten is er een kleurwedstrijd. En natuurlijk zal het stoomgemaal weer malen (v.a. 11u30), zoals dat 150 jaar geleden ook gebeurde en zijn er stoomminiaturen en oude meetinstrumenten te zien.

*Stoomgemaal Halfweg, Haarlemmermeerstraat 4, Halfweg, 16 aug 10-16u. Kinderen tot 12 jr hebben gratis toegang en volwassenen betalen ƒ 4. Inl 020-4974396/ 075-6421841.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.