Justitie: 's nachts geen verkoop cd's

ROTTERDAM, 13 AUG. Platenwinkels die zonder toestemming van de gemeente vannacht de deuren openen om de nieuwste cd van Marco Borsato te verkopen, riskeren een boete van ten minste tienduizend gulden. Volgens het openbaar ministerie overtreden die platenzaken de winkeltijdenwet.

Het openbaar ministerie heeft de politie nadrukkelijk geattendeerd op de mogelijkheid platenwinkels die vannacht zonder vergunning opengaan te beboeten. Van inbeslagname van de voorraden zal voorlopig geen sprake zijn, zegt woordvoerder J. Simonis van het college van procureurs-generaal.

In de winkeltijdenwet is onder andere vastgelegd dat winkels tot tien uur 's avonds open mogen zijn. Elke gemeente heeft een eigen verordening waarin de specifieke winkeltijden voor die gemeente worden vastgelegd. Als een winkelier een goede reden heeft om af te wijken van de openingstijden, moet hij daarvoor toestemming aan de gemeente vragen. De gemeente kan dan een vrijstelling verlenen. Sommige stationswinkels bijvoorbeeld mogen wel 's nachts open zijn.

Niet bekend

De platenketens Free Record Shop en Correct hebben via krantenadvertenties laten weten dat ze hoe dan ook opengaan.

Pagina 3: Campagne 'provocatief'

Het college van procureurs-generaal noemt de campagne rond Borsato's nieuwe cd een “provocatief reclame-offensief” en overweegt de standaardboete te verhogen. Woordvoerder Simonis: “Het kan niet zo zijn dat de platenzaken breed lachend de wet overtreden, en dat wij niks doen.”

M. Hofstede van Polydor, de platenmaatschappij van Marco Borsato, betreurt het optreden van het openbaar ministerie. Vorig jaar lanceerde het bedrijf de cd 'De waarheid' op dezelfde manier; 123 winkels verkochten toen in één nacht 600.000 cd's. “De detaillisten wilden dit jaar graag weer meedoen. Ik neem aan dat ze ervan op de hoogte zijn, dat ze toestemming nodig hebben van de gemeente.”

Volgens R. Hermans van Free Record Shop is er “paniek in de tent”. Van de honderveertig filialen die vannacht open gaan, hebben er “een groot aantal” geen toestemming. “De gemeentes hadden toegezegd de verkoop oogluikend toe te staan. Het openbaar ministerie verhindert dat nu.”

Free Record Shop is volgens hem gedwongen een “creatieve oplossing” te vinden, om de consument niet teleur te stellen.