Industrie houdt hoog productieniveau vast

VOORBURG, 13 AUG. De Nederlandse industrie blijft veel meer produceren dan vorig jaar. De volumegroei van de productie is in het tweede kwartaal 4,2 procent hoger geweest dan in dezelfde periode van 1997, al is het wel lager dan de 4,8 procent van het eerste kwartaal van dit jaar. Dit blijkt uit vanmorgen gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Over de eerste helft van het jaar gezien lag de industriële productie 4,5 procent boven die in de eerste zes maanden van vorig jaar.

De maandelijkse groeicijfers van de industrie blijven een grillig beeld vertonen. In de eerste helft van dit jaar liep de groei uiteen van 1,4 procent (maart) tot 8,3 procent (januari). In juni, de laatste maand waarover het CBS cijfers heeft vrijgegeven, lag de industriële productie 3,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Een lagere productie in de energiesector drukte in de eerste jaarhelft de productiegroei van de hele nijverheid (delfstoffenwinning, industrie en openbare nutsbedrijven). De lagere productie is vooral te wijten aan het zachte weer van de afgelopen maanden.

Binnen de industrie vertonen de meeste sectoren in het eerste halfjaar een groei van ongeveer 5 procent.

Achterblijver is de voedingsmiddelen- en genotmiddelenindustrie met 1,7 procent.