Gietijzeren balusters ontvreemd

AMSTERDAM, 13 AUG. Een politieteam van de Amsterdamse buurt De Pijp onderzoekt de diefstal van balusters, gietijzeren ornamenten van monumentale trapleuningen. Sinds eind juni zijn vijf aangiften binnengekomen van bewoners die een deel van de authentieke, handgemaakte hekwerken missen. Deze balusters dateren van begin deze eeuw.

De balusters worden volgens een woordvoerder van de politie 's nachts gestolen. De ornamenten worden met grof geweld uit de trap gewrikt en met een auto afgevoerd, omdat ze “te zwaar zijn voor in een fietstas”.

Ondanks het lawaai dat dit moet maken, hebben zich nog geen ooggetuigen gemeld. Een aantal bewoners heeft de hekken inmiddels beveiligd met fietssloten.

Volgens M. Stokroos van het gemeentelijke Bureau Monumentenzorg is de diefstal van balusters nieuw. Hij vermoedt dat ze worden gebruikt voor het maken van plantenstandaards of onderdeel worden van “rare frutsels”. “Voor het maken van een balustrade heb je er een stuk of tien nodig.”

Hij vraagt zich overigens af of het de dieven lukt om de ornamenten er heel uit te krijgen, omdat gietijzer erg gemakkelijk breekt.