Getronics heeft hoop op Roccade niet opgegeven

Getronics maakte vanochtend een winstgroei van ruim 40 procent bekend. Topman Risseeuw zegt “onverminderd optimistisch” te blijven over de automatiseringsmarkt.

ROTTERDAM, 13 AUG. Ton Risseeuw van Getronics blijft een oogje houden op Roccade. Vorig jaar december greep de voorman van de automatiseerder mis bij de verkoop van het overheidsbedrijf. Ondanks het hoogste bod van Getronics liepen de besprekingen met de staat mis en nu lijkt Roccade klaargestoomd te worden voor een beursgang. “Ik hoop van harte dat Roccade naar de beurs gaat. Alle opties voor samenwerking met dat bedrijf zijn dan weer open, dus wie weet? Het voordeel is dan in elk geval dat je met een directie kan praten die volledig autonoom is”, aldus Risseeuw. “Ik denk dat we nog steeds dat we heel goed kunnen samenwerken.”

De onderhandelingen met de staat liepen vorig jaar mis, vooral omdat Getronics naar verluidt steeds meer van zijn aanvankelijke bod (1,2 miljard gulden) wilde halen. Den Haag voelde zich zo geschoffeerd dat lange tijd is overwogen om een claim in te dienen voor de gederfde opbrengst. Risseeuw zegt nooit iets over zo'n eis tot schadevergoeding gehoord te hebben. “Ik denk dat u dat verkeerd heeft gehoord. Wij zouden meer recht hebben gehad op een claim: de overheid heeft met ons geen gesprekken gevoerd zoals we die gewend zijn met bedrijven te voeren.”

De aanhoudende hausse in de automatiseringsmarkt heeft Risseeuw snel over zijn teleurstelling met Roccade gezet. “De markt is heel goed, maar van een hausse zoals in de jaren negentig wil ik niet spreken. Nu blijft de opdrachtgever veel beter op zijn tellen passen. Voor de langere termijn vind ik dat positief.”

Ook de komende jaren verwacht Getronics “fors” door te groeien. “De introductie van de euro en het millenniumprobleem spelen zeker een rol, maar ik verwacht na de eeuwwisseling geen grote veranderingen in het groeitempo”.

Risseeuw zegt “onverminderd optimistisch” te zijn, mede als gevolg van de rol in het betalingsverkeer. “Behalve in de installatie van de betaal-automaten zijn we ook actief in het afhandelen van het betalingsverkeer. Dit jaar verwacht ik dat wij zo'n 1 miljard transacties naar bijvoorbeeld creditcard-organisaties zullen leiden”.

Een deel van de winstgroei wil Getronics uit het buitenland halen. Bijvoorbeeld vanuit Spanje, waar dit jaar de automatiseerder Grupo werd overgenomen. Inmiddels wordt in Spanje op jaarbasis circa 250 miljoen omzet behaald. De activiteiten zijn echter minder winstgevend. “De winstmarges in Spanje zijn over de hele linie lager”, stelt Risseeuw. “Dat is deels het gevolg van de lagere tarieven, maar ook door de geografische omstandigheden: in zo'n groot land kost het meer tijd om bij een klant te komen.” Ook in België en in Noorwegen ligt de winstgevendheid lager dan in Nederland. Mede om die reden zijn de distributie-activiteiten in België van de hand gedaan.

Ondanks de voortdurende winst- en omzetgroei bij Getronics blijft de koersontwikkeling sinds begin dit jaar vergeleken met andere automatiseringsbedrijven iets achter. Sinds januari is de koers van het aandeel Getronics nog altijd met ruim 60 procent toegenomen. Concurrenten als CMG en Cap Gemini kwamen in die periode op een ruime verdubbeling uit.

Automatiseerders die zich uitsluitend met (de zeer profijtelijke) dienstverlening bezighouden zijn, populair bij de beleggers. Getronics is daarnaast ook actief in het installatie van apparatuur, hetgeen minder winstgevend is. Risseeuw: “we proberen om die reden steeds vaker de omzet in computerapparatuur te beperken en ons meer te richten op dienstverlening. We leveren alleen nog maar hardware wanneer we voldoende toegevoegde waarde kunnen leveren.”