Galmend rumoer keert weer op optiebeurs

De omvorming van de oude vloer van de effectenbeurs naar een moderne vloer voor optiehandel is een nieuwe fase ingegaan. Deze week begon de installatie van de elektronica die de optiehandel straks moet ondersteunen.

AMSTERDAM, 13 AUG. Het grove sloop- en opbouwwerk is achter de rug. De contouren van de nieuwe optiebeursvloer in het historische beursgebouw op Beursplein 5 zijn nu duidelijk zichtbaar. Vier grote donkerblauw geschilderde, metalen draagconstructies vullen een groot deel van het vloeroppervlak. Hierin komen straks in totaal 450 kleurenmonitoren te hangen waarop handelaren de koersen van honderden optie- en futureseries kunnen aflezen. In de huidige huisvesting aan het Rokin zijn slechts 240 monitoren beschikbaar.

De optiebeurs zal, als alles volgens plan loopt, in het weekend van 3 en 4 oktober verhuizen. De Agrarische Termijnmarkt, nu nog gevestigd in de Beurs van Berlage, komt dan ook naar Beursplein 5. Futures op levende slachtvarkens, mestbiggen en aardappelen worden dan naast opties op aandelen van bijvoorbeeld Philips en Koninklijke Olie verhandeld. Ruim anderhalf jaar nadat de Vereniging voor de Effectenhandel en de EOE Optiebeurs opgingen in Amsterdam Exchanges (AEX) zijn deze beurzen ook fysiek gefuseerd.

Daarmee keert het galmende rumoer terug op het Damrak, want de van aandelen afgeleide opties en futures (termijnproducten) worden volgens het systeem van 'open outcry' verhandeld. Wie het hardst de beste prijs schreeuwt, sleept een optiecontract binnen of raakt er een kwijt, hetzij voor zichzelf, danwel voor een klant.

Aandelen en obligaties worden al jaren via geautomatiseerde systemen bijna geruisloos verhandeld. Met het vertrek van de commissionairs van de beurs was de grote zaal van het beursgebouw te groot voor de aandelenhandel. Deze handel is dit voorjaar verhuisd naar een ander gedeelte van het gebouw. Hun oude zaal bleek uitermate geschikt voor de almaar uitdijende, paniekerig ogende optiehandel.

Vooral tijdens de afgelopen dagen van tropische warmte steunde en kreunde de optiehandel in het overvolle gebouw aan het Rokin, waar het in 1987 zijn intrek nam. Verrijdbare airconditioning-apparaten moeten de temperatuur daar nog enigszins draaglijk houden voor de achthonderd werknemers.

Het grotere vloeroppervlak van Beursplein 5, het hoge plafond en de professionele klimaatbeheersing moeten de arbeidsomstandigheden voor de werknemers op de vloer aanzienlijk verbeteren. De handelarenstop die een jaar geleden werd afgekondigd zal na de verhuizing in fases worden opgeheven. De nieuwe vloer wordt geschikt voor een maximum van circa elfhonderd werknemers.

Eigenlijk zal de effectenvloer nooit verdwijnen. Bovenop het natuursteen, waarin het logo van de oude beurs-vereniging nog verwerkt zit, is een vloer van spaanplaat gelegd. Daarop is 500 à 600 kilometer kabel aangebracht die computers met elkaar en monitoren verbinden. Daar weer bovenop is de nieuwe, luchtgekoelde eikenhouten optievloer gelegd.

De toegang van de optiebeurs wordt publieksvriendelijker. Vanaf volgend jaar kunnen beurstoeristen, tegen betaling, via een aparte ingang naar de galerij om vanachter dik glas de hectiek van de optiehandel te bekijken.

De pers, die ook straks de vloer niet op mag, krijgt een met computers uitgeruste werkruimte. Hier krijgen journalisten gelegenheid handelaren te interviewen. Voor tv-verslaggevers wordt een kleine studio gebouwd met uitzicht op de beursvloer.

Om handelaren en administratief personeel, zoals bijvoorbeeld order book officials, beter van elkaar te kunnen onderscheiden zullen kleurige uniformen naar functie worden aangemeten. De aangesloten beursleden kiezen hun eigen, uniforme tenue.

De optiebeurs wil in de toekomst verder automatiseren. Nu verloopt de handel nog voor een groot deel met handgeschreven bonnetjes, de zogenoemde 'tickets'. De afwikkeling van de transacties vergt veel tijd, aangezien de transactie-informatie moet worden ingetikt om haar geschikt te maken voor elektronische terugmelding aan de opdrachtgevers, veelal banken.

De beursdirectie heeft op proef kleine handcomputers (hand helds) ingevoerd. De transactiegegevens worden hierop ingetikt en in de toekomst radiografisch (via een radio local area network) verzonden voor verwerking.

De beurs sluit niet uit dat de handel in futures wordt geautomatiseerd. Daarmee zou AEX het voorbeeld van de Deutsche Termin Börse volgen die hierop al jaren geleden overschakelde en sindsdien, wegens de lage provisiekosten, veel handel aantrekt. Ook de Britse derivatenbeurs LIFFE zal volgend jaar zomer de futurehandel automatiseren.

Volgens adjunct-directeur Alan van Griethuysen is de verbouwing van de hoek waar straks de Amsterdamse futures worden verhandeld daardoor geen desinvestering. “Ook na het moment waarop de vloer officieel wordt geopend, blijven we verbouwen. Een optievloer is nooit klaar.”

    • Sjouke Rijper