Felste strijd tot dusverre; UÇK verliest verder terrein in Kosovo

PRIŠTINA, 13 AUG. Na hevige strijd hebben gisteren Servische veiligheidstroepen en Joegoslavische legereenheden in Kosovo het dorp Glodjane veroverd op het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Glodjane was met het naburige Junik een belangrijk bolwerk van het UÇK.

De gevechten hebben twee dagen geduurd en zijn de hevigste geweest sinds de oorlog in Kosovo in februari in alle hevigheid losbarstte. Het Joegoslavische persbureau Tanjug meldde dat in de strijd vijf Servische politiemannen en twee Joegoslavische soldaten zijn gesneuveld. De Albanezen meldden dat zeven UÇK-strijders zijn gedood en dat 49 anderen gewond raakten. Vandaag gaven ze de val van Glodjane toe.

Volgens Tanjug is Glodjane sinds gistermiddag onder de controle van de Serviërs. Onafhankelijke journalisten meldden dat ze gisteren later op de dag bezig waren het dorp systematisch uit te kammen en dat daarbij nog veel werd geschoten. Volgens de Albanezen hebben de Serviërs gisteren ook het nabijgelegen UÇK-bolwerk Junik aangevallen, waar duizend UÇK-strijders en evenveel Albanese burgers zitten. Daarbij zouden tegen personen gerichte mijnen zijn gebruikt. De Serviërs ontkennen Junik te hebben aangevallen; ze zouden vanuit het dorp wel zijn beschoten, maar het vuur zou niet zijn beantwoord. Junik wordt al drie weken door de Serviërs omsingeld.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Wolfgang Schüssel, veroordeelde gisteren niettemin de aanval op Junik, omdat de Joegoslavische president Miloševic onlangs EU-bemiddelaars heeft beloofd dat het UÇK-bolwerkniet zou worden aangevallen. Schüssel vroeg gisteren Belgrado acties na te laten die “de al ondraaglijke humanitaire situatie nog verslechteren”.

Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: De NAVO probeert de druk op president Miloševic te verhogen. Secretaris-generaal Solana stelt in een verklaring dat Miloševic “een zware verantwoordelijkheid” draagt voor de gevolgen van het conflict in Kosovo op de bevolking. De NAVO-ambassadeurs kwamen gisteren in Brussel bijeen om scenario's voor mogelijke interventie in Kosovo goed te keuren. Het gaat vooral om het gebruik van de luchtmacht, ook voor snelle, gerichte acties. De opties “stellen de NAVO in staat snel en effectief op te treden indien de noodzaak daar is”, aldus de verklaring van Solana. Tot nu toe is geen VN-mandaat voor militaire interventie in Kosovo haalbaar gebleken. Rusland verzet zich binnen de VN-Veiligheidsraad tegen militair ingrijpen. De militaire staf van de NAVO polst de lidstaten over de vraag wat ze bereid zijn in te zetten bij eventuele luchtacties. De Duitse bondskanselier Kohl zei gisteren te twijfelen over de noodzaak van een VN-mandaat voor een NAVO-ingrijpen. Tot zover onze correspondent.

De Joegoslavische regering heeft gisteren een verklaring van de Veiligheidsraad van de VN, waarin werd geklaagd over “excessief geweld” van de Serviërs in Kosovo, van de hand gewezen als “niet objectief en waar”. “Door het dramatiseren van de situatie tracht het VN-document de verantwoordelijkheid van de leiders van de Albanese minderheid te verhullen en te negeren”, aldus de reactie van Belgrado. De politie wordt in Kosovo “gedwongen om te reageren op terroristische aanvallen en provocaties van extremisten uit de Albanese minderheid.” (Reuters, AP, AFP)