Edelenbos moet weg maar krijgt twee ton

ROTTERDAM, 13 AUG. Nicole Edelenbos moet per 1 september vertrekken bij Feyenoord. De kantonrechter P. Hagendoorn heeft dit bepaald in zaak die de Rotterdamse club had aangespannen om haar te kunnen ontslaan. Feyenoord wilde niet met de algemeen directeur verder omdat zij een relatie heeft met Maarten Oldenhof, haar collega bij Ajax.

Feyenoord moet Edelenbos voor haar vertrek 210.600 gulden betalen. Als de Rotterdammers dit weigeren, mag ze alsnog bij Feyenoord blijven. Edelenbos had voor haar vertrek 500.000 gulden geëist.

Edelenbos is teleurgesteld over de uitspraak. “Ze had haar baan graag willen houden”, aldus haar raadsman mr. A.L. Asscher. “Ze vindt de uitspraak in strijd met haar grondrechten. Ook de vergoeding is aan de lage kant.” Edelenbos moet zich echter bij de uitspraak neerleggen. Hoger beroep is niet mogelijk.

De relatie van de juriste met de Ajax-directeur leverde volgens Feyenoord “een onaanvaardbaar en oncontroleerbaar risico” op. De raadsman van Feyenoord betoogde dat Edelenbos “gouden informatie” over bijvoorbeeld spelers, scouting of sponsoring zou kunnen doorvertellen aan de aartsrivaal Ajax.

Edelenbos functioneerde goed bij Feyenoord, zo hield haar raadsman de kantonrechter vorige week voor. Hij wees er op dat ze in maart nog een salarisverhoging van 33,3 procent had gehad en dat Feyenoord geen bewijzen had dat Edelenbos “bewust informatie over het hoofdkussen doorspeelde”.

Als vuistregel voor het bepalen van de hoogte van een schadevergoeding bij gedwongen vertrek is a x b x c. De A staat voor anciënniteit. Elk dienstjaar is bij vertrek goed voor een maandsalaris. B staat voor beloning en C is de correctiefactor. Edelenbos werkte drie jaar bij Feyenoord, haar maandsalaris bedraagt 20.000 gulden. Normaal is de correctiefactor 1, maar in geval van Edelenbos heeft de kantonrechter een correctiefactor van 3,5 toegepast. Mr R.A.A. Duk, specialist op gebied van 'gouden handdrukken', noemde vorige week in deze krant een correctiefactor 4 redelijk, omdat Feyenoord zich bemoeide met het privéleven van haar directeur en over de zaak een zweem hing van seksediscriminatie.