Dorp Heibloem rouwt om 11-jarige Nicky

Nicky Verstappen (11) uit Heibloem werd dood aangetroffen op de Brunssumse heide. Hij was er op zomerkamp. De politie vermoedt een misdrijf.

ROTTERDAM, 13 AUG. De kantine van Sportvereninging Victoria is de plek waar aangeslagen bewoners van het Limburgse dorpje Heibloem elkaar dezer dagen ontmoeten.

Ze zoeken er troost bij elkaar en proberen antwoorden te vinden op vragen over de dood van Nicky Verstappen, lid van de vereniging.

Het jongetje was afgelopen zaterdag met 36 andere kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar en vijftien begeleiders uit Heibloem vertrokken naar het vakantiecentrum de Heikop op de Brunssumse heide. Net als dertien voorgaande jaren had de Stichting Jeugdwerk Heibloem de plek, op vijftig kilometer van het dorp, uitgekozen voor een zomerkamp van een week.

De kinderen deden er spelletjes op de hei en sliepen bij elkaar in tenten. Nicky had afgelopen zondag een ruzietje gehad met wat vriendjes over een pakje kauwgom, maar was 's avonds tegen half elf met vier andere leeftijdgenootjes in zijn tent gaan slapen. De begeleiders lagen een paar meter verderop in een andere tent. Op maandagmorgen om zes uur ontdekte één van de jongens dat Nicky weg was. Op het kamp, dat niet is omheind, was hij niet meer.

Na enkele uren werd een grootscheepse zoekactie van kampleiders, ouders, politiemensen en stadswachten van Brunssum ingesteld, zonder resultaat. Op dinsdagmorgen werd de zoektocht uitgebreid met politiemensen uit de districten Heerlen en Kerkrade, speurhonden van de regionale recherche, agenten op terreinmotoren en met militairen en vrijwilligers. Dindagavond werd het levensloze lichaam van Nicky gevonden. Hij lag op anderhalve kilometer van het kamp in een klein stukje dennenbos dat was afgezet met prikkeldraad.

Wat er gebeurd is met Nicky Verstappen is voor de politie en de betrokkenen vooralsnog een raadsel. Inmiddels is een rechercheteam van ongeveer dertig man geformeerd om de dood te onderzoeken. Sporen worden onderzocht en begeleiders en kinderen worden gehoord. “Het onderzoek gaat zeer moeizaam omdat met name de verhoren van de kinderen zeer emotioneel zijn. In sommige gevallen hebben we moeten stoppen”, aldus de woordvoerder van de politie Limburg-Zuid. Elk spoor naar een dader ontbreekt vooralsnog.

P. van Melick, loco burgemeester van de gemeente Roggel en Neer, waar het plaatsje Heibloem onder valt, kent het bijna achthonderd hectare grote heidegebied. “Voor iemand die iets kwaads in de zin heeft is de plaats gunstig”, zegt hij. “Groots en uitgestrekt.”

Volgens Van Melick, die gesproken heeft met ouders en kinderen die op het kamp waren, was Nicky geen jongetje dat zomaar weg zou lopen. “Nee, hij was niet zo avontuurlijk. Eerder wat bangig. Hij kan ook zijn dat hij naar de wc ging en door iemand is meegenomen”, zegt hij.

Ouders en kinderen krijgen slachtofferhulp. Ook zijn enkele rechercheurs betrokken bij het onderzoek die gespecialiseerd zijn in het verhoren van kinderen. “De hele omgeving wordt afgezocht, we horen begeleiders en kinderen en er zal sectie worden gedaan op het lichaam van de jongen”, zegt de woordvoerder van de politie in Heerlen. De sectie van het lichaam zal waarschijnlijk pas vandaag in het gerechterlijk laboratorium van Rijswijk plaatshebben.

De ouders van Nicky kwamen gisteren samen met andere ouders van kinderen in Heibloem bijeen in de bestuurskamer van de plaatselijke voetbalvereniging. De Stichting Jeugdwerk (130 vrijwilligers) en de voetbalclub (met 170 leden) vormen de spil in het 900 inwoners tellende Heibloem. Op het terrein van Sportvereniging Victoria Heibloem is deze week een uitvaartdienst voor Nicky.