Doping DDR

Het systematische, door de overheid gestuurde dopinggebruik in de vroegere DDR heeft waarschijnlijk geleid tot aantasting van de gezondheid van de 'slachtoffers'.

Dat bleek gisteren uit de getuigenis van expert Horst Lübbert tijdens het dopingproces in Berlijn. In de rechtszaak worden zes artsen en coaches ervan beschuldigd negentien DDR-zwemsters steroïden te hebben verstrekt waardoor schade aan de gezondheid zou zijn toegebracht. Een van de verdachten, Dieter Binus, gaf vorige maand als eerste toe tabletten met anabolen te hebben uitgedeeld. Hij voegde er aan toe slechts de bevelen van zijn superieuren te hebben uitgevoerd.

Lübbert, endocrinoloog en gynaecoloog, onderzocht onlangs elf voormalige zwemsters die in de jaren zeventig en tachtig gedwongen werden verboden pillen te slikken. Hij vertelde het hof dat hij leverproblemen, overdadig lichaamshaar en diepe stemgeluiden had geconstateerd. De deskundige verbond er de conclusie aan dat dit waarschijnlijk door systematische doping was gekomen. (Reuters, AFP, ANP)