DEEP DISH

Deep Dish. Junk Science (NEWS 74321 580342)

Tracey Thorn (van Everything But The Girl) is geliefd als huurzangeres. Voor Massive Attack zong ze ooit een paar nummers in, en nu is ze te gast op de debuut-cd van het Amerikaans/Iraanse dance-duo Deep Dish. Thorns stem is zo transparant dat ze uitstekend aansluit bij de aquarium-wereld die Deep Dish' muziek oproept. Die muziek klinkt gesmeerd. De zwoelste elementen van de house hebben hier een plaats gekregen (de echoënde pianokanken, de kloppende basdrum), maar lijken door een filter te zijn gehaald die alle schelheid vervangt door een aangenaam 'rond' geluid.

In de andere nummers van Junk Science lieten Ali Shirazinia en Sharam Tayebi de vocalen achterwege of vroegen een technicus om wat in te zingen. De instrumentale nummers zijn vaag en atmosferisch en komen niet erg op gang. De plaat heeft daardoor helaas een onevenwichtige stijl die de 'sound' tekort doet. Want ook in de nummers die met iets minder geoefende stem dan die van Tracey Thorn gezongen worden, is de sfeer meeslepend. Deep Dish onderzoekt het onontgonnen terrein tussen house-track en popliedje, werkt buiten het stramien van couplet/refrein en weet in de beste nummers de aandacht vast te houden met een rijkdom van onderwatergeluiden en een aan disco herinnerende voortvarendheid.

    • Hester Carvalho