'Bloedbad Talibaan in veroverde stad'

MOSKOU, 13 AUG. Rusland heeft de Talibaan beschuldigd van het aanrichten van “een etnisch bloedbad” in Mazar-i-Sharif, de belangrijke stad in het noorden van Afghanistan die de streng fundamentalistische organisatie onlangs veroverde op de Afghaanse oppositie. Mazar-i-Sharif was het belangrijkste bolwerk van de oppositie in het noorden.

De beschuldiging werd vandaag in Moskou geuit door de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Boris Pastoechov. “We hebben betrouwbare informatie en getuigenverklaringen van vluchtelingen over wat zich in deze stad afspeelt”, aldus Pastoechov. Hij deed een beroep op de internationale gemeenschap om een eind te maken aan het bloedbad.

De Talibaan hebben de afgelopen dagen hun tegenstanders in het noorden van Afghanistan op diverse fronten verslagen en daarbij Mazar-i-Sharif en de belangrijke rivierhaven Hayratan aan de grens met Oezbekistan veroverd. Rusland en enkele Centraal-Aziatische republieken hebben gealarmeerd op de opmars van de fundamentalisten gereageerd. Rusland, dat verantwoordelijk is voor de bescherming van de grens tussen Afghanistan en Tadzjikistan, zal zijn troepenmacht in dat gebied uitbreiden.

Ook elders in Afghanistan wordt zwaar gevochten. De Talibaan bombardeerden gisteren met jachtbommenwerpers de stad Bamyan, ten noordoosten van de hoofdstad Kabul. Volgens het Iraanse persbureau IRNA staat “de hele stad in brand”. (AFP)