Birma verlengt detentie activisten

RANGOON, 13 AUG. Het Birmese regime laat de achttien buitenlanders die zondag werden opgepakt wegens het verspreiden van pamfletten, voorlopig niet vrij. Dat melden bronnen bij de regering in Rangoon. In de pamfletten riepen de achttien op om de 'gebeurtenissen van 1988' (toen het Birmese regime met harde hand een einde maakte aan de democratiseringsbeweging) niet te vergeten. Volgens de bronnen wordt de detentie van de achttien verlengd omdat zij niet voldoende 'meewerken aan hun ondervraging'.

Inmiddels neemt de internationale druk op het regime toe om de achttien (zes Amerikanen, drie mensen uit Thailand, drie Maleisiërs, drie Indonesiërs, twee mensen uit de Filippijnen en een Australiër) vrij te laten. Zo riep gisteren de Thaise premier Chuan Leekpai Rangoon op de achttien “rechtvaardig” te behandelen. De Filippijnse president Estrada spoorde het regime gisteren aan zijn landgenoten direct vrij te laten. De Amerikaanse politicus Chris Smith, voorzitter van de commissie van het Huis van Afgevaardigden voor de rechten van de mens, is op weg naar Thailand. Daar wil hij een visum voor Birma halen om zich persoonlijk met het lot van de achttien te bemoeien.

De oppositionele Nationale Liga voor de Democratie heeft het regime opgeroepen om haar leider, Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, toe te staan naar haar aanhangers in Bassein in West-Birma te reizen. Agenten hielden Suu Kyi, die Rangoon niet uit mag, gisteren op zo'n dertig kilometer afstand van de hoofdstad tegen. Het busje waar zij in zit, is inmiddels naar een houten brug gesleept. Volgens de Liga is het de verantwoordelijkheid van de autoriteiten als de wankele brug het begeeft. Twee weken geleden bracht Suu Kyi - toen in een personenauto - in een eerdere confrontatie met het regime al enige dagen op de brug door. Volgens de regering weigert Suu Kyi met wie dan ook te praten en zitten de raampjes van de bestelbus dicht. (AP)