Bezorgdheid na bekogelen van auto's

ARNHEM, 13 AUG. Het lijkt er op dat het gooien van stenen en andere zaken vanaf viaducten een rage aan het worden is.

Dat zeggen Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (Knac) in een reactie op een aantal incidenten deze week met stenen gooiende jongeren. Beide belangenorganisaties tonen zich desgevraagd “zeer verontrust”.

Afgelopen week zijn er in ieder geval vijf incidenten gemeld. In Cuijk werd vorige week vrijdag een betonblok op een auto gegooid, nadat er woensdag al een zak zand van een viaduct bij Haps werd gesmeten. In Deventer werden begin deze week twee jongens - 13 en 14 jaar - aangehouden, nadat ze waren betrapt op het gooien van stukken stoeptegel. En gisteren werd er een twaalfjarige jongen in Born aangehouden, die met een broer en een vriend vanaf een viaduct een motorrijder met een steen had belaagd. De jongen werd door de motorrijder in de kraag gevat.

Levensgevaarlijk en onacceptabel, zegt directeur N. Versteeg van de Knac. “De kans dat er iemand wordt gedood is zeer groot.” De Knac zal in een brief aan de overheid vragen om maatregelen. Volgens Versteeg kan daarbij worden gedacht aan het geven van voorlichting op scholen.

Het wordt steeds erger, zegt ook B. Woudenberg van VVN. “Eerst hadden we het over kleine stenen, nu gaat het om grote blokken beton. Het zijn welbeschouwd pogingen tot doodslag. Het is een wonder dat er nog niemand om het leven is gekomen.”

Het meest ernstige incident tot nu toe vond plaats in april van dit jaar, toen een vierjarig meisje in coma raakte, nadat een steen haar dwars door de voorruit van de auto had getroffen.