Beurscrisis in Moskou, handel tijdelijk gestopt

MOSKOU, 13 AUG. De handel op de effectenbeurs in Moskou is vanmorgen tijdelijk stilgelegd, nadat de koersen van belangrijke fondsen als energiemaatschappij UES en oliemaatschappij Lukoil met ongeveer 15 procent waren gedaald. De index was met meer dan 9 procent gedaald, na een zelfde daling eergisteren. De crisis op de Russische beurs volgde op maatregelen van de centrale bank die juist waren bedoeld om de financiële markten te stabiliseren. De internationale financier George Soros riep vanmorgen Rusland op de roebel te devalueren met 15 tot 25 procent.

In het nieuwsbulletin van de Russische televisie werd vanmiddag gesproken van 'Zwarte Donderdag”. De Russische centrale bank maakte gisteren bekend dat sommige Russische banken problemen hebben om hun onderlinge leningen af te lossen. Maar de centrale bank ontkende dat daardoor een algehele bankencrisis zou kunnen ontstaan. Wel is er volgens een bestuurder sprake van een “vertrouwenscrisis”. “De banken hebben een liquiditeitsprobleem”, zei een bestuurder van de centrale bank. “De afgelopen twee weken hebben banken op grote schaal buitenlandse valuta gekocht, waardoor hun voorraad roebels uitgeput is geraakt.”

De centrale bank heeft gisteren de commerciële banken opdracht gegeven hun deviezenaankopen, die ze betalen met roebels, te beperken. Daarnaast heeft de centrale bank de kredietfaciliteiten aan de commerciële banken verruimd, zodat zij weer kunnen beschikken over roebels. De Russische economie verkeert al enkele maanden in een crisis door zorgen om de Azië-crisis en door interne problemen, waaronder de slechte belastinginning. Via het Internationale Monetaire Fonds (IMF) kwam onlangs een nieuw leningenpakket van 45 miljard gulden tot stand.

De oproep tot devaluatie van de roebel door financier George Soros verscheen vanmorgen in een ingezonden brief in het blad Financial Times. Hij bepleit daarin ook de munt te koppelen aan de dollar of de euro. De financiële markten in Rusland verkeren in “een terminale fase”, aldus Soros. Hij meent dat olieproducent Rusland een reserve van 50 miljard dollar moet krijgen om de daling van de olieprijs op te vangen.

Minister van Financiën Zadornov sloot gisteren een devaluatie van de roebel uit. “Als we een devaluatie onvermijdelijk zouden vinden, zouden we de huidige maatregelen niet hebben genomen.” De bestuurder van de centrale bank zei dat het plan van Soros de problemen niet zou oplossen. Rusland hanteert een ruime bandbreedte voor de wisselkoers van de roebel ten opzichte van de dollar met als midden een koers van 6,2 roebel voor de dollar. (Reuters, AP)