Banenverlies oliefusie vooral in VS

ROTTERDAM, 13 AUG. Verlies aan werkgelegenheid door de megafusie tussen British Petroleum (BP) en Amoco zal zich vooral in de Verenigde Staten voordoen, zo heeft heeft topman Sir John Browne van BP gisteren toegelicht.

Als gevolg van de fusie vervallen in totaal 6.000 van de 99.450 arbeidsplaatsen die de twee bedrijven nu hebben. In de VS is de overlapping van activiteiten van BP en Amoco het grootst, met name in de raffinage en verkoop van brandstoffen. Bovendien wordt de sector raffinage ingrijpend geherstructureerd. Een personeelsreductie maakt daarvan een belangrijk onderdeel uit. Hoeveel banen er precies in de Verenigde Staten worden geschrapt staat echter nog niet vast, aldus Browne.

Niet bekend

BP Amoco wordt in grootte het derde olieconcern ter wereld en zal markleider zijn in de verkoop van benzines en andere brandstoffen in de Verenigde Staten. Daarin krijgt BP Amoco een marktaandeel van 14 procent, één procent meer dan dat van de vorig jaar gesloten alliantie van Shell, Texaco en Saoedi-Aramco.

De aandeelhouders van Amoco krijgen 3,79 aandeel van BP terug voor elk aandeel Amoco dat ze inleveren. Dat komt neer op een premie van 15 procent, uitgaande van de koers van BP afgelopen dinsdag toen de fusie werd bekendgemaakt. Advocaten die gespecialiseerd zijn in het mededingingsrecht gaan ervan uit dat de fusie ook door de Europese Commissie getoetst wordt, maar ze voorzien geen grote problemen.