Angst beheerst handel op beurs

AMSTERDAM, 13 AUG. De koersen van de hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend opnieuw over een breed front gedaald. De belangrijkste beursgraadmeter, de AEX-index, daalde vanochtend met 17,22 punten (circa 1,5 procent) naar 1132,08 punten.

Ook de omringende effectenmarkten leden vanochtend koersverlies. De beurs van Frankfurt daalde zelfs met 2,5 procent. Londen en Parijs daalden even hard als Amsterdam. “Er zit nog steeds te veel angst in de markt”, meent een commissionair.

De angst werd behalve door nieuwe koersdalingen in Azië ook aangewakkerd door de gebeurtenissen in Moskou. Daar werd de handel op de effectenbeurs ongeveer 35 minuten stopgezet nadat de aandelenkoersen met ongeveer 9 procent waren gekelderd. Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de financiële situatie in Rusland. De vrees bestaat dat Rusland zich door zijn benarde financiële positie gedwongen zal zien de roebel te devalueren. Dat zou volgens deskundigen leiden tot een crisis in het bankwezen.

Op het Damrak houden beleggers zich afzijdig. De omzetten waren net als eerder deze week bijzonder laag. In die lege markt werden opvallende verliezen geleden. In het aandeel DSM bijvoorbeeld werd nauwelijks gehandeld. Het chemiefonds daalde wel met 4,80 naar 197,50 gulden.

Bekendmaking van de halfjaarresultaten van Aegon deed de koers van dit aandeel geen goed. Over de eerste zes maanden van het jaar boekte Aegon een nettoresultaat 1,3 miljard gulden. In vergelijking met vorig jaar betekent dit een winstgroei van 44 procent. De cijfers waren beneden verwachting van analisten. Het verzekeringsfonds was vroeg in de middag in procentueel opzicht de grootste daler met een achteruitgang van 6,60 op 175,90 (3,6 procent).

Ook Koninklijke Olie kon zich niet aan de malaise onttrekken. Het aandeel verloor 1,90 en kwam uit op 89,60 gulden. Deze daling is volgens veel handelaren te groot.

Een andere opvallende verliezer was Getronics. Aanvankelijk beloonden beleggers de automatiseerder met koerswinst voor de fraaie cijfers die vanmorgen werden gepubliceerd. Aan het einde van de ochtend was die winst omgebogen in een verlies van 2,20 op 103,30 gulden.

NEW YORK Na de behoorlijke daling van dinsdag, een gevolg van de neergang die vrijwel alle effectenbeurzen elders in de wereld lieten zien, heeft Wall Street zich woensdag voor een groot deel kunnen herstellen. De Dow Jones-index steeg met 90,11 punten tot 8552,96.

TOKIO Voor het eerst sinds eind juli is de effectenbeurs van Tokio hoger gesloten. Donderdag boekte de Nikkei-index een minieme stijging van 3,05 punten tot 15.382,02.

Deze keer was het in het Verre Oosten vooral Hongkong dat daar het slachtoffer van werd. Halverwege de dag was deze beurs 4 procent lager.

Hongkong sloot uiteindelijk met een verlies van 2,9 procent, waardoor de Hang Seng-index op het laagste punt in vijf jaar belandde. In Zuid-Korea sloot de beursindex met een verlies van 2,3 procent.