ABN Amro geeft in VS 'prefs' uit

ABN Amro heeft in de Verenigde Staten de inschrijving geopend voor een pakket preferente aandelen ter waarde van 750 miljoen dollar (circa 1,5 miljard gulden). De bank gebruikt het geld voor de versterking van haar kernvermogen. Dat was afgenomen na onder meer aankopen zoals het controlerend belang in de Braziliaanse bank Banco Real. De bank heeft hiervoor 2,1 miljard dollar in contanten betaald.

De bank heeft de afgelopen jaren vier à vijf keer een dergelijke emissie gedaan. Op de preferente aandelen wordt een vaste winstuitkering gedaan van 7,50 procent. De uitgifte leidt niet tot verwatering van het bestaande aandelenkapitaal.

In het syndicaat dat de 'prefs' uitgeeft hebben, behalve de bank zelf, ook de zakenbanken Merill Lynch en Salomon Smith Barney zitting.

De bank geeft de prefs in de Verenigde Staten uit omdat dit fiscaal aantrekkelijk is. De couponrente die de bank betaalt kan hier door de lokale dochter van de bank worden afgetrokken. Vaak is het rendement dat wordt behaald op de opbrengst, groter dan de kosten die de lening met zich meebrengt.