ABB kiest alweer voor nieuwe structuur

ROTTERDAM, 13 AUG. Asea Brown Boveri (ABB), Europa's grootste conglomeraat in elektrotechniek, verandert per 1 september aanstaande opnieuw zijn managementstructuur. Doel van deze verandering is, volgens topman Göran Lindahl (53) op het ABB-hoofdkantoor in Zürich, “het sneller kunnen inspelen op internationale marktontwikkelingen zoals deregulering en privatisering om daardoor de groeimogelijkheden te vergroten en nieuwe synergieën te ontwikkelen”.

De ingreep markeert de meest ingrijpende managementreorganisatie sinds de vorige topman Percy Barnevik in het kielzog van de fusie tussen het Zweedse Asea en het Zwitserse Brown Boveri in 1988 de zogeheten matrix-managementstructuur invoerde en ABB geografisch onderverdeelde in zo'n 5.000 zichzelf financieel bedruipende eenheden. Dat bleek succesvol en leidde bijvoorbeeld tot een stijging van de operationale marge van 3 tot 7,2 procent.

Maar deze herstructurering, die ABB destijds de reputatie bezorgde van een van 's werelds best gemanagede ondernemingen en van Barnavik een managementgoeroe maakte, is naar het oordeel van Lindahl nu uitgewerkt. Dus voert hij - blijkbaar onder Barnaviks motto: If you are through changing, you are through - een nieuwe reorganisatie door.

Zo zal, volgens een communiqué uit Zürich, het bestaande businesssegment Industrial and Building Systems worden opgedeeld in drie nieuwe segmenten, te weten Automation, Oil Gas & Petrochemicals en Products and Contracting. De chef van het oude segment, Sune Carlsson, verlaat ABB. Het segment Power Transmission and Distribution wordt opgesplitst in twee afzonderlijke segmenten. De segmenten Power Generation en Financial Services blijven vrijwel ongewijzigd.

Eberhard von Koerber (60), tot nu toe het invloedrijke hoofd van Europa en Howard Pierce (57), die beide Amerika's onder z'n hoede had, treden terug uit de raad van bestuur, al blijven zij wel bij ABB in dienst. Tegelijk met deze wijzingen in het management houden de huidige regionale organisaties voor Europa, Amerika en Azië op te bestaan. Deze regionale organisaties werden destijds gevormd om de expansie van ABB in de betreffende regio's te coördineren. Deze taak is, volgens ABB-president en CEO Lindahl, volbracht.

De ongeveer 140 landelijke ABB-organisaties blijven bestaan en de verkooporganisaties en contacten met de klanten blijven daarom ongewijzigd.