Washington sluit enkele ambassades

WASHINGTON, 12 AUG. De Amerikaanse regering heeft een aantal ambassades “tijdelijk” gesloten wegens een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. 'Amerikaanse belangen' in met name Egypte, Maleisië en Jemen zouden worden bedreigd.

Inmiddels wordt het onderzoek naar de bomaanslagen van vrijdag in Nairobi en Dar es-Salaam voortgezet. Een beveiligingsbeambte zei gisteren dat de videocamera bij de Amerikaanse ambassade in Dar es-Salaam in tegenstelling tot wat eerder werd verondersteld geen opnamen heeft gemaakt van de daders van de aanslag.Volgens de beveiligingsbeambte worden de videobeelden niet opgeslagen maar dienen zij slechts tot gebruik van de dienstdoende marinier die de veiligheid van het gebouw in de gaten houdt.

De Tanzaniaanse politie heeft gisteren bekendgemaakt veertien buitenlanders opgepakt te hebben in verband met de bomaanslagen. Het gaat om zes Irakezen, zes Soedanezen, een Somaliër en een Turk. “Al deze mensen konden geen paspoort laten zien”, aldus een woordvoerder van de politie. “Ze konden hun aanwezigheid in dit land niet bevredigend verklaren.” (AP, AFP, Reuters)

Onze correspondent in Nairobi voegt hieraan toe:

De kop boven het hoofdartikel in de Keniaanse krant The Standard, die nauw verbonden is met de regering-Moi, luidt vandaag: 'De akelige kant van de Amerikanen'. De opinie van de krant weerspiegelt die van een groeiend aantal Kenianen. De kritiek luidt dat Amerikaanse reddingswerkers zich louter bekommerden om slachtoffers in het puin van de Amerikaanse ambassade en tot maandag niet meehielpen met de reddingsoperaties rond het aangrenzende Ufundi-gebouw, waar de meeste doden vielen.

De hoop overlevenden te vinden onder de puinhopen van het ingestorte Ufundi-gebouw naast de ambassade lijkt vervlogen. Vanochtend werd het dode lichaam van Rose Wanjiki uit het puin gehaald. Met haar was tot maandagochtend contact onderhouden en er bestond hoop haar te kunnen redden.

Het dodental van de twee bomaanslagen in Nairobi en Dar es Salaam is inmiddels opgelopen tot boven de 225. De Keniaanse president Daniël arap Moi schatte gisteren de materiële schade op 500 miljoen gulden.