Via deelneming in VS; Philips in muziekhandel via Internet

ROTTERDAM, 12 AUG. Bij het Amerikaanse muziekbedrijfje MP (18 procent Philips) kunnen binnenkort muziekstukken worden opgehaald van de website. Voormalig Philipsdochter Polygram worstelt juist met de komst van Internet.

MP (MultiPreviews), gevestigd in Atlanta, biedt Internetgebruikers vanaf 15 augustus de mogelijkheid op afstand een cd samen te stellen die vervolgens wordt thuisgestuurd. Vanaf die datum krijgen Internetgebruikers bij MP ook de mogelijkheid om voor iets minder dan een dollar per muziekstuk via de telefoonlijn nummers vanaf deze website (www.amplified.com) over te hevelen naar de eigen pc. Beide mogelijkheden bestaan bij veel andere bedrijven al langer.

Voor Philips zijn deze nieuwe vormen van muziekdistributie interessant, omdat het cd-spelers produceert waarmee cd's niet alleen kunnen worden afgespeeld, maar ook opgenomen. Philips heeft de participatie in MP al twee jaar geleden genomen.

“Het is een zeer kleine participatie en in die zin niet te vergelijken met strategische beslissingen zoals de verkoop van Polygram”, aldus een woordvoerder van Philips. Toch bekleedt Philips dankzij het afstoten van Polygram niet langer een dubbele positie als producent van apparaten én bijbehorende cd's. Dit betekent dat het concern zich weinig meer hoeft aan te trekken van de belangen van de muziek- en filmfabrikant Polygram die worstelt met de nieuwe mogelijkheden voor distributie (en fraude) die Internet biedt.

Tussen fabrikanten van cd-spelers of cassetterecorders en fabrikanten van het materiaal dat daarop wordt afgespeeld bestaat traditioneel een spanningsveld. Zo is een belangrijke reden voor het mislukken van de lancering van Philips' digitale cassetterecorder, een aantal jaren geleden, dat met de platenindustrie geen overeenstemming kon worden bereikt over voorwaarden waaronder de bijbehorende digitale cassettebandjes zouden worden geproduceerd.

Philips verkoopt behalve cd-spelers die kunnen opnemen ook de bijbehorende schijfjes. Een cd-tje waarmee één keer kan worden opgenomen kost volgens een woordvoerder van Philips 9,95 gulden. Een schijfje dat meermalen kan worden bespeeld kost 69,95 gulden.

Philips is in veel landen (waaronder Nederland) in onderhandeling over het bedrag aan royalties dat per onbespeeld schijfje aan auteursrechtenorganisaties moet worden overgemaakt.

De Europese tak van de internationale federatie van muziekproducenten IFPI heeft eerder deze zomer aan de bel getrokken over het gebrek aan auteursrechtelijke bescherming van muziekstukken op Internet.

In Nederland mogen muziekfragmenten van maximaal 30 seconden gratis van een Internetpagina worden gekopieerd. Aanbieders van muziekfragmenten met een langere duur moeten Buma Stemra een vast bedrag per maand betalen.