Verlies van graadmeter Dow Jones valt mee

NEW YORK, 12 AUG. De val van de aandelenkoersen op Wall Street viel uiteindelijk mee. Na de forse dalingen in Azië kwam de toonaangevende Dow Jones-index gisteren 112 punten, ofwel 1,3 procent, lager uit op 8.462. Ingewijden in New York noemden de situatie op de financiële markten gespannen, al verliep de handel ordelijk. Direct na de opening gingen de koersen in de min. Na een daling van meer dan tweehonderd punten leek de Dow Jones zich te herstellen, maar later volgde toch een duik tot minus 258.

Tot een uur voor het slot bleef de Dow schommelen rond de tweehonderd punten verlies. Toen werden de koopjesjagers actief en bleef het verlies tot 112 beperkt. Het volume van 774 miljoen verhandelde aandelen was niet verontrustend hoog, maar het aantal dalers was acht tot negen keer zo groot als de stijgers.

De Dow Jones, die bestaat uit dertig fondsen, leed verliezen over de gehele linie. Financiële fondsen, zoals American Express, J.P. Morgan en Travelers, werden het hardst getroffen. Daarnaast verloren ook de technologiefondsen, IBM en Hewlett-Packard, aanzienlijk. Een lichtpuntje was Chevron, dat aangemoedigd door de voorgenomen fusie van BP en Amoco, enkele punten omhoogging.

Sinds zijn top van 17 juli op 9.337 heeft de Dow Jones nu iets meer dan negen procent verloren. Het niveau van 8.400 werd door technische analisten gezien als een cruciale vloer, maar de slotkoers bleef daar boven. Het doorbreken van dergelijke niveaus maakt beleggers onzekerder over de toekomst. Voor analisten en economen die de lange termijn in het oog houden is de correctie van de afgelopen tijd welkom. Het haalt volgens velen de 'luchtbel' uit de aandelenmarkt en vermindert de noodzaak voor de centrale bank om volgende week tijdens de geplande bijeenkomst van de FOMC, het beleidsbepalend comité van de Federal Reserve Bank, de rente te verhogen. Ze wijzen er bovendien op dat de markten dit jaar nog steeds op winst staan, zij het inmiddels nog maar met 5 procent. Vergeleken met voorgaande jaren is de winst echter nog steeds riant. Aan het begin van 1996 stond de Dow Jones-index op 5.117, een jaar later op 6.448 en begin dit jaar 7.908. Hoewel dagen met dalingen van meer dan honderd punten altijd schrik brengen, is er nog geen paniek op de vloer.

    • Lucas Ligtenberg