Telefoonverkeer overheid aanbesteed

ROTTERDAM, 12 AUG. Telecommunicatiebedrijven kunnen vanaf volgende maand meedingen naar een opdracht ter waarde van 110 miljoen gulden voor het afhandelen van het telefoonverkeer van naar schatting 250 overheidsinstanties. Het gaat om deelopdrachten voor het afhandelen van het vaste (internationaal en nationaal) en mobiele telefoonverkeer van ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen, ziekenhuizen en andere overheidsinstellingen.

De aanbesteding van het telefoonverkeer had eigenlijk dit voorjaar moeten gebeuren. Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft de opdracht meer tijd gevergd dan was voorzien, omdat zij ingewikkeld is en omdat de telecommunicatiemarkt zeer in beweging is.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de aanbesteding coördineert vertegenwoordigt het bedrag van 110 miljoen ongeveer de helft van de totale jaarlijkse overheidsbestedingen aan telefoonverkeer in Nederland. Veruit het grootste deel daarvan wordt nu nog afgehandeld door KPN Telecom.

Van alle ministeries heeft alleen Defensie, dat een intern netwerk voor de krijgsmacht bezit, besloten niet mee te doen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat gunde eerder dit jaar een opdracht ter waarde van omstreeks 100 miljoen gulden aan een gezamenlijke onderneming van Getronics en KPN, wat betekende dat de Amerikaanse dataleverancier EDS moest vertrekken.

Volgens de woordvoerder van het ministerie betrof het hier een opdracht voor uitsluitend dataverkeer en heeft Verkeer en Waterstaat zijn telefoontikken wel ondergebracht in de gezamenlijke opdracht.