Suriname wil overleg hervatten met Nederland

DEN HAAG, 12 AUG. De Surinaamse president Jules Wijdenbosch heeft gisteravond in het parlement in Paramaribo gezegd dat hij topoverleg met Nederland wil. Wijdenbosch wil niet dat de relatie tussen Suriname en Nederland “in duisternis verder gaat”.

De Surinaamse president wil op neutraal terrein “zwaarwichtige onderwerpen” in de bilaterale relatie bespreken. Het zou dan ondermeer moeten gaan over financiële zaken die voortvloeien uit de verdragen tussen Nederland en Suriname. Ook zou volgens Wijdenbosch gesproken moeten worden over wederzijdse erkenning van het manifest van de democratische rechtsstaat in de landen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is nog niet door Suriname geïnformeerd over de wens van Wijdenbosch. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) laat via een woordvoerder weten dat hij eerst het dossier Suriname “grondig wil bestuderen” voordat hij op een eventueel verzoek van Suriname zal reageren.

De relatie tussen beide landen is ernstig verstoord sinds het internationale opsporingsbevel in augustus vorig jaar tegen de Surinaamse adviseur van staat Desi Bouterse van kracht is gegaan. Bouterse wordt door de Nederlandse justitie verdacht van de handel in verdovende middelen.

Sinds april 1997 is er geen halfjaarlijks overleg meer geweest tussen de ministers van Ontwikkelingssamenwerking (OS) van de landen. Pronk, de voormalige minister van OS, kreeg vorig jaar november te horen dat hij niet welkom was voordat topoverleg tussen Suriname en Nederland op het hoogste niveau plaats zou hebben.

Suriname en Nederland hebben enkele maanden terug op ambtelijk niveau geprobeerd de verhoudingen te verbeteren, maar die gesprekken hebben vooralsnog niet geleid tot een afspraak tussen premier Kok en Wijdenbosch. Wel had Wijdenbosch, die eind mei op doorreis in Amsterdam was na een bezoek aan China en Maleisië, een korte ontmoeting met ex-minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo. Toen is niet inhoudelijk gesproken over kwesties die volgens Suriname de betrekkingen met Nederland belasten.