Succes Talibaan alarmeert Moskou en Centraal Azië

MOSKOU, 12 AUG. Het militaire succes van de fundamentalistische Talibaan in het noorden van Afghanistan verontrust Rusland en de Centraal-Aziatische republieken.

In Rusland zei gisteren de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de opmars van de regerende Talibaan “een serieuze bedreiging” van de Russische grens en van de grenzen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) is. “Rusland en de andere leden van het GOS moeten urgente maatregelen nemen om de veiligheid van hun grenzen te garanderen”, aldus de woordvoerder. Welke die maatregelen zijn is niet gezegd.

Ook de regeringen van Tadzjikistan en Oezbekistan maken zich grote zorgen. Tadzjikistan deed gisteren een beroep op president Jeltsin, voorzitter van het GOS, om maatregelen ter bescherming van de buitengrenzen. Tadzjikistan, dat een langdurige burgeroorlog tussen het communistische bewind en de gecombineerde oppositie van democratische en islamitische partijen achter de rug heeft, grenst aan Afghanistan. Rusland heeft de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van de Tadzjiekse buitengrens. De Tadzjiekse regering wendde zich gisteren ook tot de Verenigde Naties met een verzoek om een “interventie” die zou moeten leiden tot een stopzetting van de gevechten in het noorden van Afghanistan. Ook zouden de VN druk moeten uitoefenen op landen die strijdende partijen in Afghanistan ondersteunen. Daarmee wordt vooral op Pakistan gedoeld, dat algemeen wordt verondersteld de Talibaan te steunen. De Talibaan veroverden eerder deze week de belangrijke stad Mazar-i-Sharif en meldden gisteren ook de stad Pul-i-Khumri te hebben veroverd. Ook zouden ze nabij de grens met Oezbekistan de rivierhaven van Hairatan hebben ingenomen.

Oezbekistan wil de grens met Afghanistan versterken, niet alleen wegens het gevaar dat uitgaat van de opgelaaide strijd in het noorden van Afghanistan, maar ook met het oog op de mogelijke komst van grote aantallen vluchtelingen uit Afghanistan. Een verzoek van de VN-hulporganisatie UNHCR om alvast kampen voor de opvang van vluchtelingen uit Afghanistan in te richten, werd evenwel door de regering van Oezbekistan van de hand gewezen met het argument dat het probleem zich nog niet aandient en dat men nog niet weet wanneer het zich zal aandienen. (Reuters, AP)