'Strijd Kosovo voortgezet'; UÇK: alle Albanezen mobiliseren

PRIŠTINA, 12 AUG. Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK is, ondanks tegenslagen op het slagveld, vastbesloten de strijd om de onafhankelijkheid voort te zetten. Het heeft Albanezen “uit alle etnische gebieden” opgeroepen zich bij het UÇK aan te sluiten.

Tegelijkertijd heeft een van de commandanten van het UÇK bevestigd dat het Bevrijdingsleger bereid is met vertegenwoordigers van de politieke partijen zitting te nemen in een gezamenlijke onderhandelingsdelegatie, die met de Serviërs moet gaan praten over de toekomst van Kosovo. Het in Kosovo verschijnende Albaneestalige blad Koha Dritore publiceerde gisteren een vraaggesprek met een UÇK-commandant, Shaban Shala, waarin deze bevestigde dat het Bevrijdingsleger “het eens is met oorlog èn met een coalitieregering”. Het UÇK heeft zich tot nu toe verre gehouden van de pacifistische optie waaraan de belangrijkste leiders van de Albanese gemeenschap in Kosovo tot nu toe de voorkeur hebben gegeven. Die afzijdigheid wordt algemeen gezien als een ernstige hindernis om tot overleg met de Serviërs of de internationale gemeenschap te komen. Vorige week werd al gemeld dat een 'gematigde vleugel' binnen het UÇK zich daartoe bereid had verklaard. Onduidelijk was hoe invloedrijk die vleugel is.

Koha Dritore publiceerde gisteren nog een verklaring, van Jakup Krasniqi, de officiële woordvoerder van het UÇK. Hij gaf toe dat het Bevrijdingsleger in het recente Servische offensief zware tegenslagen heeft moeten incasseren, maar stelde dat het zich daardoor niet uit het veld laat slaan. “We zijn in oorlog en een oorlog telt vele veldslagen. Het kan gebeuren dat een slag wordt verloren, maar een natie die vecht voor de bevrijding kan niet verliezen”, aldus de verklaring. Krasniqi riep “op dit historische keerpunt alle Albanezen uit alle etnische gebieden op zich bij het UÇK aan te sluiten en het te ondersteunen in zijn allesomvattende, rechtvaardige bevrijdingsoorlog”.

In de grensregio van Kosovo en Albanië werd gisteren opnieuw gevochten tussen het UÇK en Servische veiligheidstroepen. Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug boekten de Serviërs vooruitgang. Albanezen noch Serviërs gaven verliescijfers, maar in een ziekenhuis werd gemeld dat vijf Albanese doden waren binnengebracht. In Albanië kwamen met 70 nieuwe vluchtelingen ook twee gewonde UÇK-strijders aan.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren opgeroepen tot een onmiddellijk bestand in Kosovo. In een geschreven rapport aan de raad verweet secretaris-generaal Kofi Annan de internationale gemeenschap haar beloften om toe te zien op een wapenembargo in Kosovo, te hebben verwaarloosd. Hij schreef in zijn verslag dat hij eerder dit jaar de NAVO en de EU had gevraagd toe te zien op een wapenembargo. Beide organisaties verklaarden zich daartoe bereid, maar volgens Annan zijn ze in gebreke gebleken. (Reuters, AFP, AP)