Snelle Hawk ijlt met radar op z'n doel af

ROTTERDAM, 12 AUG. Amerikaanse wapenfabrikanten houden van handzame afkortingen. De benaming van de luchtafweerraket Hawk staat voor Homing All the Way Killer. Dit betekent grofweg dat de Hawk het hele traject naar het doel, een vliegtuig, door radar wordt geleid. Het raketsysteem is al sinds 1963 in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht, maar is sindsdien vele malen aangepast.

De huidige Hawk heet dan ook I-Hawk. De I staat voor Improved, verbeterd. Een Hawk-batterij bestaat uit een mobiele afvuurinrichting, een commandopost, een zoekradar, een volg- en geleidingsradar en een systeem dat moet bepalen of het 'bekeken' doel wel vijandig is. Op een lanceerinstelling bevinden zich gewoonlijk drie Hawk-raketten. Volgens de officiële opgave zijn er zo'n 300 stuks ingedeeld bij de Groep Geleide Wapens die is gestationeerd op vliegbasis De Peel.

De Koninklijke Luchtmacht zegt dat vliegtuigen tot op maximaal 42 kilometer afstand kunnen worden neergehaald. Maar aangezien alle strijdkrachten ter wereld de eigen capaciteiten altijd onderschatten - en die van de vijand overdrijven - zou het bereik weleens veel groter kunnen zijn. Een Hawk-raket meet 5 meter en heeft een diameter van 36 centimeter. De snelheid die een Hawk kan ontwikkelen, bedraagt driemaal die van het geluid: ongeveer 3.500 kilometer per uur, bijna 1 kilometer per seconde.

Meer dan twintig landen beschikken over Hawk-raketten. Behalve de NAVO-landen zijn dit onder andere enkele Golfstaten en Iran. Koeweit mist nog steeds een aantal I-Hawks die Irak tijdens de Golfoorlog zou hebben zoekgemaakt.

De Verenigde Staten vrezen dat Irak deze raketten bij een eventuele aanval bij verrassing in de strijd zal gooien.

Door een gebrek aan andere raketten heeft Iran de Hawk-raketten omgebouwd, zodat ze kunnen worden opgehangen onder de vleugels van gevechtsvliegtuigen en op die manier dienst kunnen doen als lucht-luchtraketten.

    • Menno Steketee