Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor Soedan en de slavenhandel van door de regering gesteunde milities. Een Engels lid van het Hogerhuis probeert met ingezameld geld de slaven terug te kopen. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Reportage over Filippijnse gastarbeiders die door de overheid aangezet worden het land te verlaten. Diezelfde overheid doet niets als deze mensen worden uitgebuit en mishandeld. Ned.1, 20.23-20.56u.

Nova. Opnieuw aandacht voor de verdwenen filmrolletjes van het Dutchbat in Srebrenica en de vraag wat overheden doen als uitgezonden militairen over de schreef gaan. Ook een reportage over de financiële handel en wandel van de Gay Games-organisatie in Amsterdam. Ned.3, 22.33-22.55u.

President in Afrika. In deze derde aflevering praat Aad van den Heuvel met de sedert 1994 aangetreden president van de Centraal-Afrikaanse staat Rwanda Pasteur Bizimungu. Ook gesprekken met Nederlandse politiemensen die getuigenverklaringen registreren voor het Rwanda-tribunaal. Ned.1, 23.37-0.07u.

DOCUMENTAIRES

Hoe ouder hoe beter. Eerste deel van een drieluik over verouderen, wat er tegen te doen is en wat voor ontwikkelingen we in de nabije toekomst mogen verwachten. Met onder anderen een gerontoloog, een arts die pleit voor minder eten en een fysicus die uit bloed- en urinemonsters kan afleiden hoe gevoelig iemand zal zijn voor ziekten. Ned.3, 20.33-21.05u.

De KB - 200 jaar Koninklijke Bibliotheek. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.01-21.26u.

Todes-Spiele. Over de moord op Werner K., die in 1995 in zijn auto is doodgeschoten. Een jaar later wordt bij twee jongeren het geweer gevonden waarmee geschoten is. Een motief kunnen zij echter niet geven, maar bij een huiszoeking komt de politie gewelddadige computerspelletjes op het spoor, die enig licht op de zaak werpen. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

De tijdspiegel. Tot slot van driedelige serie een dubbelportret van de Russische documentairemakers Slave Amirchanian en Audrius Stonys gevolgd door de korte documentaires Witte, witte dag waarin een kapper 's avonds aan het einde van de dag Armeense muziek speelt en Haven waarin vermoeide mensen hun lichamen tot rust laten komen in stoombaden, modderbaden en waterbaden. Ned.1, 21.58-22.38u.

QED. In Zuid-Afrika probeert men de steppezebra te fokken, een dier dat sinds 1883 uitgestorven is. Met behulp van genetisch materiaal afkomstig van een exemplaar uit een museum is een wetenschapper er in geslaagd dieren te fokken die op de steppezebra lijken. BBC1, 22.30-23.00u.

Rooie ogen. David Blitz laat in deze ego-documentaire zijn verslaving aan alcohol en drugs zien. Ned.1, 23.04-23.37u.

Die letzte Reise. Reportage over begrafenisrituelen in Duitsland. Mensen willen steeds vaker iets bijzonders doen bij het laatste afscheid en hebben hier veel geld voor over. Duitsl.2, 23.30-0.15u.

MUZIEK

Toonmeesters. Herhaling van serie documentaires over hedendaagse componisten portretteert vanavond de Frans-Canadese componist Claude Vivier die op 35-jarige leeftijd om het leven werd gebracht. Hij liet 49 composities na. Ned.3, 22.55-0.03u.

Der Ring des Nibelungen - Siegfried. Opera van Wagner, 2e akte, uitgevoerd door het Bayreuther Festspiele Orkest o.l.v. Daniel Barenboim met solisten. Herhaling. Duitsl.2, 1.15-2.40u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd PSV tegen de Sloveense club Maribor in de voorrondes van de Champions League. Ned.2, 19.50-22.05u.

KUNST

György Konrad - ein unbequemer Denker. Portret van de vooruitstrevende Hongaar György Konrad, die altijd opgekomen is voor de vrijheid van denken en meningsuiting. Hij is tegenwoordig directeur van de Akademie der Künste in Berlijn-Brandenburg. Duitsl.2, 0.30-1.15u.

FILM

Article 99 (Howard Deutch, 1992, VS). Chaotische medische pastiche, leunt zwaar op elke ziekenhuisfilm ooit gemaakt, vooral op M*A*S*H. Jonge, ambitieuze arts Kiefer Sutherland krijgt het aan de stok met bureaucratische directeur van veteranenziekenhuis en artsenteam onder leiding van Ray Liotta, die zo zijn eigen regels hanteert. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Air America (Roger Spottiswoode, 1990, VS). Komische oorlogsfilm over twee piloten (Mel Gibson en Robert Downey jr.) die denken dat ze hulpgoederen vervoeren naar Vietnam. Blijken drugstransporten voor de CIA. Veronica, 20.30-22.35u., onderbrioken door reclame.

. Beautiful Thing (Hettie MacDonald, 1996, GB). Zie Film-vooraf. Belg.2, 20.30-22.00u.

Shoot to Kill (Roger Spottiswoode, 1988, VS). Spannende achtervolgingsfilm betekende eerste hoofdrol voor Sydney Poitier in tien jaar. Poitier is de koelbloedige FBI-agent die op jacht naar een voortvluchtige juwelendief hulp inroept van bergbeklimmer Tom Berenger en zijn vriendin Kirstey Alley als hij erachter komt dat dief zich onder groepje bergtoeristen bevindt. Ook bekend als Deadly Pursuit. Belg.1, 21.55-23.43u.

Top Gun (Tony Scott, 1986, VS). Eerste grote rol voor Tom Cruise betekende enorme impuls voor pilotenopleidingen bij de Amerikaanse luchtmacht. Tussen de vele vliegopnamen door draait het in dit kassucces om de liefde: Cruise en mede-piloot Val Kilmer zijn allebei verliefd op instructrice Kelly McGillis. BBC1, 23.00-0.45u.

Checkered Flag (John Glenn, 1990, VS). Twee in de liefde rivaliserende coureurs racen erop los. BBC1, 0.45-2.25u.

Teseo contre il Minotauro (Silvio Amadio, 1959, Italië). Spektakelfilm over een van de heldenverhalen uit de Griekse mythologie: Theseus neemt het op tegen de Minotaurus. Duitsl.1, 0.50-2.25u., nagesynchroniseerd.