Schooljongens VS schuldig aan moord

JONESBORO, 12 AUG. Een jeugdrechtbank in Jonesboro in de Amerikaanse staat Arkansas heeft twee schooljongens, die in maart vier kinderen en een onderwijzeres doodschoten, schuldig bevonden aan moord. Maar de twee zijn te jong om een precies omschreven gevangenisstraf te krijgen.

De twee, Mitchell Johnson, die gisteren juist veertien werd, en de twaalfjarige Andrew Golden, zetten op 24 maart het brandalarm van hun school in werking. Toen de leerlingen en leerkrachten daarop de school verlieten en op het schoolplein bijeen waren, openden de twee jongens vanuit een hinderlaag kalm het vuur met geweren en pistolen die ze hadden gestolen van Goldens grootvader. Vier meisjes van elf en twaalf jaar oud en een onderwijzeres werden daarbij gedood. Negen andere leerlingen en een tweede leerkracht liepen verwondingen op.

Tijdens het proces bekende Johnson schuld aan zijn aandeel in de schietpartij. Hij zei dat het gebeurde hem speet en dat hij het zou terugdraaien als hij daartoe in staat zou zijn. “Ik dacht dat we over hun hoofden zouden schieten. Ik dacht niet dat er iemand zou worden geraakt. Het spijt me. Ik heb God gevraagd me te vergeven en de levens van de mensen die ik met mijn daden heb beschadigd, te genezen.” Golden verklaarde zich onschuldig, maar hij gaf geen argumenten. Beide jongens bleven uiterlijk onbewogen tijdens de behandeling van hun zaak.

De twee werden door de rechtbank schuldig bevonden aan vijfvoudige moord. Maar omdat ze nog geen veertien waren op het moment van hun misdrijf kunnen ze volgens de wetten van de staat niet tot gevangenisstraf worden veroordeeld. De rechter droeg de verantwoordelijkheid voor het lot van de twee over aan de autoriteiten van de staat Arkansas.

Die kunnen de twee jongens theoretisch vasthouden tot hun 21ste verjaardag. Maar omdat Arkansas geen gevangenis heeft waarin de twee na hun 18de tot hun 21ste kunnen worden vastgehouden - tenzij er de komende jaren alsnog een wordt gebouwd - komen ze hoogstwaarschijnlijk op hun achttiende verjaardag op vrije voeten. Dat betekent dat Johnson over vier en Golden over zes jaar zal worden vrijgelaten.

Dat vooruitzicht verleidde de echtgenoot van de gedode onderwijzeres tot de verbitterde opmerking dat de twee jonge daders van de schietpartij op vrije voeten zullen zijn voordat hij zijn nu driejarig zoontje kan uitleggen wat er met zijn moeder is gebeurd. (Reuters, AP)