Populariteit van SPD-kandidaat Schröder daalt

BERLIJN, 12 AUG. De landelijke verkiezingen in Duitsland beloven een nek-aan-nek race te worden tussen bondskanselier Helmut Kohl en zijn uitdager bij de SPD Gerhard Schröder. Zeven weken voor de verkiezingen van 27 september is de populariteit van Kohls CDU/CSU gestegen en ziet Schröder zijn aanhang slinken.

Volgens de jongste Emnid-enquête ligt de SPD nog maar 3 procent voor op de CDU. Als er op dit moment verkiezingen worden gehouden, zou 41 procent op de sociaal-democraten stemmen en 38 procent op de CDU. De liberale coalitiepartner FDP krijgt 6 procent van de stemmen, net als de Groenen. De voormalige communisten van de PDS komen op 4 procent uit en de extreem-rechtse partijen op 3 procent.

Volgens opiniepeiler Peter Lösche van de universiteit in Göttingen zijn de laatste vier weken van de campagne “beslissend” voor de verkiezingsuitslag.

De toenemende steun voor Kohl, die zich voor de vijfde keer verkiesbaar stelt, is voor een deel toe te schrijven aan de gunstige ontwikkeling van de economie. Zodra het economische klimaat verbetert, verandert de stemming bij de bevolking.

Voor het eerst in drie jaar is de meerderheid van de bevolking weer optimistisch over de toekomst; 51 procent van de West-Duitsers en 52 procent van de Oost-Duitsers, zo blijkt uit het jongste onderzoek van het Allensbach Instituut in Beieren.

Nog altijd is 57 procent van de bevolking bezorgd over de hoge werkloosheid, tegelijkertijd houdt 67 procent van de Duitsers rekening met het aantrekken van de economie en een daling van het aantal werklozen.

De afgelopen weken hebben verschillende economische instituten verklaard, dat het economisch herstel in Duitsland zich doorzet. Zo wordt dit jaar een groei van 2,75 procent verwacht, volgend jaar 3 procent. De inflatie is bijzonder laag en het aantal werklozen daalt licht. De werkloosheid zal dit jaar volgens de Oeso 4,4 miljoen bedragen; eind vorig jaar waren bijna 5 miljoen Duitsers werkloos.

Ook het politieke klimaat is veranderd nu beide kanselierskandidaten meer loslaten over hun plannen. Opvallend is dat de populariteit van Schröder is afgenomen van 38 procent naar 33 procent; 39 procent van de bevolking zegt zich geen oordeel over zijn politieke koers te kunnen vormen. De grote voorsprong, die Schröder na de verkiezingsoverwinning in maart in Nedersaksen op de kanselier had, is kleiner geworden.

Intussen heeft de bondskanselier zelf deze week laten doorschemeren, dat er nog 'een leven na Kohl' is. Hij noemde fractievoorzitter Wolfgang Schäuble opnieuw zijn “ideale opvolger”; ook de leiding van de CDU sprak zich deze week uit voor Schäuble als opvolger. Daarmee hoopt de CDU de weifelende kiezers over de streep te trekken, die het 'gezicht' van Kohl beu zijn, maar geen grote veranderingen van de politiek willen.

    • Michèle de Waard